Liječnici urudžbirali opozive suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno

U srijedu 31. srpnja 2013. u Županijskoj bolnici Čakovec liječnici su urudžbirali Opozive suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno. Povod za ovakav potez liječnika naše Županijske bolnice Čakovec, ali i ostalih u Hrvatskoj je proglašavanje ništetnim Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva, potpisanog u studenom 2011. godine od strane naše Vlade. Taj KU su potpisala 2 od 3 sindikata-pregovarača (Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindkat medicinskih sestara i tehničara su potpisali, a Samostalni sindikat radnika u zdravstvu nije potpisao).

Ispred Hrvatskog liječničkog sindikata, priopćenje za javnost je proslijedila predsjednica podružnice Čakovec dr. Renata Čulinović – Čaić, koje u cijelosti pročitajte u nastavku:

Kolektivnim ugovorom se liječnicima prvi put u povijesti naše države priznaje pravo na realno plaćanje prekovremenih sati koje odrađuju u dežurstvima, a primjena ovakvog obračuna počela je od 1.1.2013. Sadašnja Vlada je, dakle, imala punu godinu proučavati ovaj KU i razmišljati što će se dešavati od 1.1.2013. Ali – nisu reagirali.

Nakon tužbe, koju je podnio Samostalni sindikat radnika u zdravstvu protiv Vlade RH, taj je KU proglašen ništetnim zbog “proceduralnih razloga”. Dokumenti koje je tijekom žalbenog postupka sudu predočio Hrvatski liječnički sindikat (kao zainteresirana strana), a koji dokazuju da je sve provedeno sukladno zakonskim propisima, sud nije uvažio s obrazloženjem da je “dokazni postupak završen”.

Radi se o dokumentima koje su u sudskom procesu zatajili i predstavnica Samostalnog sindikata i ministar zdravlja R. Ostojić. Bivši ministar zdravlja, dr. Milinović je upravo s tom činjenicom istupio u javnost, ukazujući na prijevaru.

Na prvostupanjsku presudu tuženik (Vlada RH) se nije žalio. Time je završen sudski proces u kojem su presudom jednako bili zadovoljni i tužitelj (Samostalni sindikat radnika u zdravstvu) i tuženik (Vlada RH).

Ministar zdravlja je 5. srpnja 2013. sazvao sastanak pregovaračkog tima predstavnika 3 sindikata u zdravstvu, na kojem je predočio gotov KU i zatražio suglasnost sindikalnih predstavnika s tim dokumentom. Radi se o ponovnom potpisivanju starog KU, koji je vrijedio od 2004. godine i koji drastično smanjuje prava liječnika i sestara. Takav dokument odbio je potpisati dr. Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata i predstavnica Sestrinskog sindikata. Jedina od sindikata koja je potpisala takav dokument, je predstavnica Samostalnog sindikata (koja nema mandat zastupati liječnike). Nakon ovakvog ponovnog smanjenja plaća, liječnici su odlučili krenuti u akciju.

Nakon stupanja na snagu (krajem 2011.) Direktive EU o maksimalno 48-satnom radnom tjednu, u što je uključeno i dežurstvo (koje traje 24 sata), liječnici su potpisivali suglasnosti da pristaju raditi dulje od 48 sati tjedno.

Pristanke su liječnici potpisivali svjesni činjenice da u RH nema dovoljno liječnika i da bi se zdravstveni sustav urušio kad na takav (prekovremeni) rad ne bi pristali. Istovremeno su bili u tijeku pregovori po kojima je liječnicima konačno obećano da će im se korektno platiti prekovremeni rad, kao i u svim drugim djelatnostima u državi.

Poništenjem KU u srpnju 2013., liječnici su ostali prevareni.

Realna situacija pokazuje da liječnici koji dežuraju odrađuju prosječno 236 sati mjesečno, (znači 64 prekovremenih sati mjesečno), što preračunato na 5-dnevni radni tjedan znači da liječnici rade prosječno 11,6 sati dnevno. I tako godinama, desetljećima.

Zbog nastale situacije je 13. srpnja 2013. održana Izvanredna skupština Hrvatskog liječničkog sindikata, na kojoj je donesena odluka o povlačenju suglasnosti za prekovremeni rad iznad zakonskih normi kao i odluka o pokretanju priprema za štrajk ukoliko se ne postigne dogovor s Vladom.

Vladi je dan rok od 3 tjedna za pokretanje novih pregovora, na koji su se oglušili i sazvali 1. sastanak sa sindikatima tek danas. S obzirom na to, danas se u cijeloj Hrvatskoj urudžbiraju opozivi suglasnosti liječnika za rad dulji od 48 sati tjedno.

I liječnici Županijske bolnice su u srijedu 31. srpnja urudžbirali Opozive suglasnosti. Svoj potpis dalo je 89,8% liječnika Županijske bolnice Čakovec, a liječnici kojima rad ne predviđa rad u dežurstvu, potpisali su solidarnost s takvom akcijom.

Opozivi suglasnosti stupaju na snagu za mjesec dana, što znači da od 01. rujna 2013. u Županijskoj bolnici Čakovec neće biti dovoljno liječnika za “pokrivanje” službe 365 dana u godini kroz 24 sata.

Uz uvjet poštivanja Direktive EU, liječnici mogu dežurati samo ponedjeljkom, utorkom, srijedom ili četvrtkom. Dežurstva u petak, subotu, nedjelju i praznikom ostaju nepokrivena, jer takva dežurstva predstavljaju prekovremeni rad na koji liječnici više ne pristaju.

Ministru Ostojiću ostaje razmisliti kako će organizirati rad zdravstvene službe u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko se ne postigne dogovor s Vladom, slijedeći korak koji će Hrvatski liječnički sindikat poduzeti, je štrajk – zajedno sa Sindikatom medicinskih sestara i tehničara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije