Izložba i koncert uz Dane turizma Općine Sveti Martin na Muri

Od 21. srpnja do 16. kolovoza u organizaciji Općine i Turističke zajednice Sveti Martin na Muri održavaju se Dani turizma Općine Sv. Martin na Muri. Iz sadržajnog šarolikog programa treba izdvojiti da će se u subotu 3. kolovoza u Kongresnoj dvorani u 19 sati otvoriti izložba Likovne republike, dok je za 19,30 sati zakazana prezentacija knjige Zlatka Kraljića.

U nedjelju 4. kolovoza u 18 sati najavljeno je otvorenje etno izložbe i izložbe radova Stanka Trstenjaka (Galerija sv. Martina), a u 19 sati u crkvi svetog Martina održat će se koncert na kojem će nastupiti Edmund Andler Boris, orgulje (Zagreb) i Kvintet Horvat (Mali Mihaljevec).

Izvodit će djela baroknih skladatelja (17./18. stoljeće) u skladu s baroknim ambijentom i značajem župne crkve. Svrha koncerta je omogućiti posjetiteljima kvalitetan i vrhunski nastup istaknutih izvođača u crkvi sv. Martina, spomeniku nulte kategorije za gotičko baroknu umjetnost Republike Hrvatske.

Orguljaš mr. sc. Edmund Andler Borić nagrađivani je orguljaški virtuoz s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, JAR-u, SAD-u i Rusiji. Godine 2010. dobitnik je diskografske nagrade Porin i nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Pokretač je i ravnatelj festivala – Orgulje Zagrebačke katedrale, Ars organi Sisciae (Sisak) te Orgulje otoka Visa.

Kao solist uz orgulje surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine, a ove godine izašao mu je i drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština.

Kvintet “Horvat” obiteljski je ansambl koji njeguje višeglasno a cappella pjevanje i izvodi sakralnu glazbu iz hrvatske glazbene prošlosti, ali u njegovom izboru skladbi nalazimo i novije skladbe hrvatskih i stranih skladatelja, kao i međimurske pučke popijevke. Ansambl je osnovan 2004. god., a danas u njemu nastupaju sestre Jelena (1991) i Marija (1994), te braća Filip (1993), Benjamin (1995) i Bruno Horvat (2001).

Ansambl djeluje pod vodstvom najstarije članice ansambla – Jelene Horvat, studentice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz desetke samostalnih cjelovečernjih koncerata, te koncertne programe na pet međunarodnih festivala (Međunarodni festival rane glazbe – Dvigrad 2007. i 2008., Međunarodni festival orguljske glazbe i glazbe uz orgulje – Organum Histriae 2007., Varaždinske barokne večeri 2008., Međunarodni festival stare glazbe – Vrhbosna 2008., Međunarodni festival rane glazbe – Noć glazbe u Zagrebu 2009).

Kvintet bilježi preko stotinu nastupa na raznim priredbama, smotrama, te gostovanja na mnogim koncertima, u radio i televizijskim emisijama. Kvintet je izdao tri vlastita nosača zvuka s reprezentativnim programima iz naših crkvenih pjesmarica 17. i 18. stoljeća koje je predstavio diljem domovine i izvan njezinih granica: u Izraelu, Austriji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Kompletan program manifestacije Dani turizma pogledajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije