Obitelj Lovrec na Festvalu fantastičnih filmova i fantastičnih vina

U subotu 20. srpnja završio je u Ljutomeru europski poznat sedmodnevni Grossmann fantastic film and Wine Festival na kojem su sudjelovali poznati europski režiseri, glumci, filmski kritičari i producenti tog filmskog žanra kao i od strane organizatora pozvani vinari pouzdane kvalitete vina da na improviziranoj vinskoj cesti ispred Kulturnog doma osobno predstave svoja fantastična vina.

U društvu četiri obiteljska slovenska vinara, svoj sivi pinot godišta 2012., predstavila je obitelj Lovrec iz Sv. Urbana koja se odlučila ponuditi pitko, svježe manje aromatično vino za utažiti žeđ ovih vrućih dana. Bila je to dobra  odluka sudeći po reakcji okupljenih koji su dolazili po čašu više sivog pinota.

Prije početka službenog kušanja ponuđenih vina, režiser, pjesnik i publicist Slobodan Šijan, pročitao je svoju emotivnu pjesmu posvećenu,  prerano preminulom režiseru Dinku Tucakoviću, velikom prijatelju Grossmannova festivala. Filmski program službeno je započet slovenskom premijerom novog filma oskarovca Neila Jordana “Byzantinum”.

Nakon jednotjednih brojnih filmskih i vinskih poslastica kao i drugih zanimljivih likovnih, glazbenih i performerskih događanja, u  malom prleškom gradiću Ljutomeru koji voli kulturu, a to prepoznaje i Europa, došlo je najuzbudljivije subotnje završno večer podjele zasluženih nagrada.

Nagrada za životno djelo pripala je glumcu Francu Neru i režiseru i Enzu G. Castellariu Nagradu Francu Neru uručio je njegov dugogodišnji prijatelj, slovenski šansonjer i ambasador UNICEF-a Lado Leskovar koji je tom prilikom rekao da je Nero vrlo humana osoba često karakterno potpuno drukčija od pojedinih likova koje je tumačio u filmovima. Na završnoj večeri publika je imala priliku vidjeti kratak topao i zanimljiv dokumentarni film o Neru koji je snimio njegov sin Carlo Gabriel Nero pod naslovom “Čovjek s tisuću obraza”. 

Nakon filma Franco Nero se obratio prisutnoj publici, zahvalio za nagradu i izjavio: “To što sam glumac dalo mi je priliku družiti se s različitim društvenim slojevima od  takozvane elite do običnih ljudi, ribara, radnika i drugih marginaliziranih skupina. Moram reći da sam uvijek radije razgovarao s potonjima, jer vjerujte, oni su mnogo mudriji i moralniji.”

Nagradu za najbolji cjelovečernji film “Auroru” dobila je Kristine Boužyte. Bilo je još podosta drugih nagrada kao primjerice Melies d’Argent, nagrada za najbolji europski fantastični kratki film.

I na kraju ali ne manje važna, nagrada Vinski šampion pripala je Milanu Hlebecu za muškat žuti 2012. godina. Rečeno je kako je  jako  teško bilo odrediti dobitnika jer su sva vina odlična i u toj mjeri fina da ih se željelo popiti više nego bi ih se moglo podnijeti. Srećom samokontrole nije nedostajalo.

Da je i hrvatsko vino spremno za osvajanje Europe, dokazuju izjave vinaru Krešimiru Lovrecu nekih oduševljenih filmskih stručnjaka. Izdvajamo neke:

“Bilo nam je drago upoznati vašu obitelj i kušati vaša fantastična vina koja su nam bila od svih najbolja!” (Ricky & Ranald Wood,TVP Film & Mulimedia Ltd, Aberdeen.

“Jako mi je bilo drago upoznati vašu obitelj i kušati vaša odlična vina.” (Romain Roll EFFFF general Cordinator European Fantastic Film Festivals Federaton.

Data su i neka obećanja da će se dio neslužbenog progama idućeg Grossmanna koji se odnosi na vino, održati u Sv. Urbanu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije