Opasnost iz prirode zvana ambrozija

Malo je alergičnih osoba koje nisu čule za ambroziju. Agresivna je alergena biljka koja proizvodi velike količine peludi što kod ljudi izazivaju alergije. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. U Europu je prenijeta sa zagađenim pošiljkama i tu je poznato dvadesetak vrsta. U hrvatskoj se prvi put spominje četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprostranjena je u većini europskih zemalja. Nalazimo je posvuda, pokraj putova, uza ceste, željezničke pruge, uz obale potoka i rijeka, u zapuštenim dvorištima… Zakorovljuje se često i u kukuruzu, šećernoj repi, krumpiru i ostalom povrću. Jednogodišnja je biljka, naraste od 1 do 1,5 metara. Ima vretenasti korijen.

Stablo joj je uspravno, razgranjeno, posuto grubim dlačicama, na presjeku je četvrtastog oblika. Listovi su jajolika oblika, posuti dlačicama, uskih režnjeva. Cvjetovi u obliku grozdastih cvatova na vrhovima su stabla ili grane, žućkaste su boje.

Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud. Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi svake godine. Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Najveće su koncentracije peludi u ranim jutarnjim satima i prijepodne. Koncentracije peludi u zraku smanjuju se poslije kiše.  Kako biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom.

Ako se radi o pojedinačnim biljkama mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem. Pri tome treba nositi rukavice da se koža na rukama ne ošteti, jer je stabljika prepuna grubih dlačica. U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla.

U nas je alergija na ambroziju vrlo raširena, jer se biljka jako razmnožila. Znakovi alergije su kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje. Do kraja ovog mjeseca idealno je vrijeme za suzbijanje i uništavanje ambrozije, pa pozivamo mještane da to i učine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije