Velikim skokom u Dravu obilježen prvi Dan “Europske Amazone”

WWF je u nedjelju s brojnim partnerskim organizacijama proslavio Dan “Euorpske Amazone” raznim događajima u svih pet zemalja kojima se proteže Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. U Hrvatskoj je održana najveća proslava, na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, čime je dovršena višetjedna kampanja “Mjesec hrvatskih rijeka”.

– Ovom kampanjom WWF je podizao svijest o važnosti “Sedam riječnih čuda Hrvatske: Dunavu, Dravi, Muri, Savi, Neretvi, Ombli i Zrmanji”, istaknula je Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediteranskog programa. Te su rijeke ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postale dio mreže Natura 2000, ali su i dalje ugrožene projektima kanaliziranja, vađenjem šljunka i pijeska te izgradnjom hidroelektrana – aktivnosti koje sada, više nego ikad, treba provoditi u skladu s pravom EU.

Tijekom kampanje, na brojnim aktivnostima organiziranima uz spomenute rijeke, građani su potpisivali “Povelju za očuvanje rijeka” koja je u nedjelju predana zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi. – Pored brojnih aktivnosti koje provodimo na zaštiti prirodnih vrijednosti iznimno značajnog riječnog ekosustava Mura-Drava-Dunav, želja nam je lokalnom stanovništvu još više približiti koristi koje pruža očuvana priroda.

Jedan od tih potencijala je svakako i razvoj turističke djelatnosti u međunarodno priznatom rezervatu biosfere, što može znatno doprinijeti ekonomskom razvoju ovog područja. Iz tih razloga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode želi surađivati s Ministarstvom turizma na promicanju ekološki održivog turizma u području rezervata biosfere, stoga se već u rujnu 2013. planira održavanje promotivne aktivnosti, rekao je zamjenik ministra Dokoza prilikom preuzimanja povelje.

Dan “Europske Amazone” je proslava nevjerojatnog riječnog krajolika kojeg dijele Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija, a ove se godine obilježio prvi put. 14. srpnja je izabran za datum obilježavanja tog Dana jer je riječ o rođendanu Martina Schneidera Jakobyja iz organizacije EuroNatur, prerano preminulog začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere, kojemu je taj dan rođendan.

Još jedan razlog ovom terminu je i prva godišnjica otkako je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svjetskom prirodnom baštinom. Stoga su se na proslavi Dana “Europske Amazone” okupili i predstavnici mađarskog Ministarstva zaštite okoliša.

– Od iznimnog je značaja što su prijašnji planovi za razvoj hidroelektrana izbrisani te su se obje zemlje usredotočile na očuvanje ekološke ravnoteže i na poboljšanje statusa očuvanja prirodnih vrijednosti”, istaknuo je državni tajnik za okoliš Mađarske Zoltán Illés, obraćajući se uzvanicima na plaži Sip kod Legrada. 

Proslava je završila skokom u Dravu, kao dio europske akcije Veliki skok, zbog koje su tisuće stanovnika Europe u nedjelju u 15 sati skočili u neku od europskih rijeka. Cijeli je događaj organiziran u sklopu WWF-ovog projekta “Zaštita europske linije života”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije