Održana 20. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Međimurske županije

Tradicija limenih glazbi u Međimurju seže u početke 20. stoljeća. Međimurci su se oduvijek znali zabavljati, družiti uz veselu  međimursku popijevku. Tako su počeli organizirati i škole za mlade glazbenike, koje bi rezultirale novim ansamblima,zborovima i najpoznatijim, limenim glazbama. U novijem dobu sve se više mladih ljudi počinje baviti ovom vrstom glazbe.

Brojke govore svoje; 350 mladih glazbenika sudjelovalo je na 20. Smotri puhačkih orkestara i limenih glazbi, koja se 7. srpnja  2013. održala u Domašincu. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske može izuzetno biti ponosno na to što je, kao glavni pokrovitelji, poduprlo ovaj događaj. Pokrovitelji su također bili Međimurska županija, Zajednica HKUU MŽ te Općina Domašinec.

Nakon Goričana, ove godine domaćin smotre bio Puhački orkestar Općine Domašinec. Nakon ponosnog mimohoda svih skupina, program je započeo u Domu kulture. No prije samog programa, svi orkestri zasvirali su pjesmu “Zaigrajte meni”, koja je izazvala veliki pljesak i oduševljenje kod publike.

Zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, otvorio je smotru, a u svojem govoru pohvalio je kvalitetan način rada međimurskih limenih glazbi te istaknuo prepoznatljivost limene glazbe u Hrvatskoj pa i više. Predsjednik zajednice  kulturno umjetničkih udruga, Dejan Buvač, spomenuo je važnost  limene glazbe za promicanje kulturnog života Međimurja te prenošenje tradicije s koljena na koljeno. Također se zahvalio obiteljima sudionika, koji daju podršku svojim mladim nadama.

Sveukupno je sudjelovalo 10 orkestara,koji su izveli 2-3 pjesme. Domaćin smotre, Puhački orkestar Općine Domašinec, probio je led izvedbom pjesme “Vehni, vehni fijolica”, Puhački orkestar Goričan izveo je “Cirkus na kraju grada”, a Limena glazba Dekanovec zasluženo je dobila najveći aplauz za svoja djela.

Također su nastupili orkestri iz Donjeg Kraljevca, Nedelišća, Male Subotice, Gradski puhački orkestar Čakovec, Gradski puhački orkestar Mursko Središće te na kraju Limena glazba Belica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije