Aktivnosti Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije

Slovenska nacionalna manjina na području Varaždinske županije nastavila je pojačanim intenzitetom djelovanje i u 2013. godini. Početkom veljače Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i Slovensko kulturno društvo “Nagelj” Varaždin bili su domaćini slovenskom parlamentarnom izaslanstvu predvođenom Francom Pukšičem, predsjednikom parlamentarne komisije za Slovence u inozemstvu.

Nakon prijma u Županijskoj palači parlamentarci, među kojima i buduća slovenska ministrica Tina Komel, posjetili su Drugu gimnaziju gdje su đaci koji uče slovenski jezik za njih izveli prigodni program. U isto vrijeme predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora boravila je na tradicionalnom prijmu kod predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, podnijevši izvješće o položaju i djelovanju Slovenaca u Republici Hrvatskoj.

Središnji događaj u obilježavanju 8. veljače, Prešernova dana, u Varaždinskoj je županiji bilo gostovanje umjetničke skupine SLG-a Celje u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji SKD-a “Nagelj” i Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva. Pred prepunim kazalištem izvedena je predstava “Skleparja v krilu” u režiji Borisa Kobala. Početkom ožujka predstavnici slovenske nacionalne manjine sudjelovali su u radu redovne skupštine Saveza slovenskih društava u RH, održane u Zagrebu.

Projekt učenja slovenskog jezika u hrvatskim školama u fokusu je interesa slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, a jedan u nizu koraka na širenju zone projekta bio je posjet predstavnika slovenskom ministarstva školstva učiteljima i đacima OŠ Izidora Poljaka u Višnjici, upriličen početkom ožujka. O projektu je tom prigodom govorila Barbara Antolić Vupora, zahvaljujući čijem se angažmanu slovenski jezik danas uči u dvanaest osnovnih škola u Varaždinskoj županiji.

Predstavnici Ministarstva Marko Koprivc i Roman Gruden izrazili su zadovoljstvo provedbom projekta i najavili daljnju podršku njegovoj implementaciji. Prigodnim riječima obratio im se i državni sekretar Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boris Jesih. U povodu Svjetskog dana poezije, 21. ožujka, u Gradskoj knjižnici Varaždin organiziran je poetsko-glazbeni recital na kojem je sudjelovalo osmero slovenskih pjesnika.

Članovi Slovenskog kulturnog društva “Nagelj” održali su 26. ožujka u Županijskoj palači redovnu izbornu skupštinu, zahvalivši na svesrdnom angažmanu i kvalitetnim rezultatima dotadašnjem predsjedniku Igoru Šerdoneru. Za novu predsjednicu izabrana je Martina Lesjak, koja je uz redovne aktivnosti najavila organizaciju međunarodnog simpozija o 200. godišnjici rođenja Franca Miklošića, provedbu projekta “Povežimo se s učenicima” i daljnji rad s mladima. 

Predstavnici Slovenaca u Varaždinskoj županiji 9. travnja odazvali su se prijmu u Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Domaćini su im bili resorna ministrica Tina Komel i državni sekretar dr. Boris Jesih. Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i članica Vijeća Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Barbara Antolić Vupora izrazila je tom prilikom zadovoljstvo novim, kvalitetnijim odnosima dviju država, ukazala na više uočenih problema uočene probleme te naznačila moguća rješenja. 

Sredinom travnja i početkom svibnja SKD “Nagelj” i Slovensko-hrvatsko društvo prijateljstva Varaždin organizirali su u Varaždinu i Čakovcu književne susrete sa slovenskim piscem Ferijem Lainščekom. Na prvom susretu u Županijskoj palači u Varaždinu najbrojnija publika bila je iz Druge gimnazije Varaždin, prve škole u Hrvatskoj u kojoj se uči slovenski jezik. Na susretu u Čakovcu, kojem je prisustvovao i voditelj sektora u Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak, organizatori su najavili daljnja događanja sa svrhom povezivanja i aktiviranja Slovenaca koji žive na području te županije.

U varaždinskoj palači Herzer Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i SKD “Nagelj” organizirali su 25. travnja sastanak predstavnika slovenskog Ministarstva za izobraževanje, znanosti in športa, Ureda za Slovence v zamejstvu in po svetu i Zavoda za šolstvo Republike Slovenije s predstavnicima regionalne samouprave te ravnateljima osnovnih škola Varaždinske županije i učiteljima slovenskog jezika.

Kako je tom prilikom naglasila predstavnica organizatora Barbara Antolić Vupora, svrha sastanka vezana je uz daljnje zajedničke korake na proširenju mreže osnovnih škola u kojima se poučava slovenski jezik i kultura.  U okviru službenog posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj početkom svibnja, predsjednik RH Ivo Josipović zajedno sa slovenskim kolegom organizirao je prijam na koji je pozvana i Barbara Antolić Vupora.

Prijam je protekao u vrlo prijateljskom ozračju, a u neformalnom dijelu Barbara Antolić Vupora upoznala je predsjednike s dijelom aktivnosti slovenske nacionalne manjine u Županiji i Republici Hrvatskoj.  Predsjednica Vijeća i potpredsjednica SKD-a “Nagelj” Barbara Antolić Vupora u okviru projekta “Povežimo se s učenicima” 17. svibnja sudjelovala je u radu stručnog skupa u OŠ Videm kod Ptuja na temu međukulturalnog dijaloga i učenja manjinskog jezika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije