Vatrogasci Donje Dubrave proslavili 125 godina rada

Najstarija udruga u Donjoj Dubravi – Dobrovoljno vatrogasno društvo u subotu 29. lipnja iznimno svečano i uz besprijekornu organizaciju obilježila je 125 godina neprekidnog rada. Društvo je na inicijativu Jakoba i Maksa Hirschlera (koji su dali izdašnu pomoć u opremi) osnovano 15. veljače 1888. godine. Mještani su bili veoma zainteresirani za rad u društvu pa su Hirschleri osigurali vatrogascima jednu prostoriju u svojoj upravnoj zgradi na Ljenti te kontinuirano upotpunjavali i modernizirali opremu.

Dubravski DVD je svoja službena pravila dobio 4. rujna 1907. (potpisali su ih predsjednik Franjo Režek, zapovjednik Vinko Horvat i tajnik Josip Klarić), a ista su odobrena od mađarskog Ministarstva unutarnjih poslova u Budimpešti 25. listopada iste godine. Ovo je početak 125 godina duge i bogate povijesti donjodubravskog vatrogasnog društva koje danas u svojim redovima okuplja 76 aktivnih članova, više od 40 članova djece i mladeži te posjeduje dva navalna vozila i jedno transportno vozilo.

Za svoj rad društvo je primilo brojne nagrade i priznanja među kojima se ističe Povelja Mirka Kolarića Hrvatske vatrogasne zajednice (HZV), priznanja Vatrogasne zajednice Međimurske županije (VZMŽ), Povelja Međimurske županije i Plaketa Općine Donja Dubrava. Program proslave započeo je svečanim postrojavanjem i otkrivanjem spomen-ploče na pročelju zgrade Vatrogasnog doma osnivačima Jakobu i Maksu Hirschleru. Spomen-ploču je otkrila Nataša Srdić Jahn iz Novog Sada, jedna od malobrojnih potomaka ove za Donju Dubravu iznimno važne obitelji.

Zatim je delegacija vatrogasaca i članova Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava s Natašom Srdić Jahn položila vijenac na grobnicu obitelji Hirschler. Proslava se nastavila mimohodom i svečanom sjednicom na kojoj su se zaslužnim članovima i prijateljskim društvima, udrugama i sponzorima uručila zaslužena priznanja. Na sjednici je bilo 140 vatrogasaca iz tridesetak prijateljskih društava koje je u ime domaćina pozdravio predsjednik Zlatko Ljubek.

O povijesti obitelji Hirschler govorio je vatrogasni veteran Đuro Hrašćanec, a o bogatoj povijesti društva tajnik Tihomir Đurnić, dok je sjednicu vodio Željko Kovač. Na skupu su uručena priznanja, zahvalnice, statue i suveniri. Svakako treba izdvojiti dobitnike bronačane plamenice Admira Šujaka i Dejana Šafara, srebrnUu medalju primio je Tomislav Žinić, dok je zlatnom medaljom nagrađen Antun Panić. Čestitara je bilo mnogo.

Bili su predstavnici vatrogasnih prijateljskih društava iz DVD-a Sušak-Rijeka, njemačkog Hardegsena i mađarskog Murakerestura. Prigodnim slovom obratili su se načelnik Općine Donja Dubrava Dražen Miser u ime pokrovitelja proslave, Mario Medved, predsjednik VZMŽ, Teodor Fricki, počasni predsjednik HVZ-e, Ivan Krišofić, zapovjednik VZMŽ, Andreas Lisjak, dopredsjednik VZMŽ i načelnik HVZ Željko Popović.

Svi su oni iskazali divljenje i zahvalnost na dugogodišnjem humanom radu na zaštiti ljudi i materijalnih dobara. Načelnik Popović tom je prilikom slavljenicima uručio Plaketu HVZ. Cijela povijest društva zapisana je u monografiji  “Povijest dobravskog vatrogstva” koja je izdana 2011. godine, a autori iste su Vladimir Kalšan i Đuro Hrašćanec. U sklopu svečane sjednice održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupile Mažoretkinje Kotoribe, KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave i općinski Puhački orkestar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije