Pijančevanje po parkovima je problem Grada Čakovca, ali i šireg društva

Putem naše rubrike Pitanje i odgovori primili smo pitanje čitatelja i fotografiju kojom dokazuje u kakvom je stanju park – dječje igralište u Ulici Dobriše Cesarića u Čakovcu.


Pitanje:

Parkić, ili dječje igralište u Ulici Dobriše Cesarića u Čakovcu je uvijek ovako prljavo sa puno boca i plastičnih čaša i vrećica nakon svakog vikenda. Tu se skupljaju mladi koji bježe od policije koja ih tjera iz centra pa dolaze ovdje. Meni to i ne bi smetalo da nemam malo dijete koje se igra na tom igralištu, ali vidjevši svu silu smeća i polomljenih boca morao sam reagirati! Prošli vikend sam i potjerao grupu mladića koji su pokušali ukrasti registarske pločice s automobila parkiranih ispred zgrade. Gdje je sad policija ili komunalni redari?

Pitanje smo proslijedili u Grad Čakovec – Upravni odjel za komunalno redarstvo odakle nam je odgovor poslao Vedran Biševac, mg.ing.traff, viši stručni suradnik za komunalno  gospodarstvo i javnu nabavu.


Odgovor:

“Problem koji ste istaknuli u svom pitanju, pijančevanje na javnom mjestu, koji je učestaliji tijekom vikenda, problem je Grada, ali moramo priznati i šireg društva već dugi niz godina. Grad Čakovec, kao lokalna samouprava, sudionik je u pokušaju rješavanja tog problema raznim akcijama (“Coolijada”, “Alkohol nije cool”…) i represivnim mjerama (opomene i kazne za pijančevanje na javnom mjestu) usmjerenim prema mladima kako bi se smanjile posljedice takvog ponašanja (vandalizam, narušavanje javnog reda i mira, ostavljanje smeća…).

Isto tako, Grad je osigurao da firma Alzas d.o.o. za zaštitu ljudi i imovine vrše ophodnju s ciljem evidentiranja prekršitelja svakog vikenda u pješačkoj zoni, Perivoju Zrinskih i u okolici osnovnih i srednjih  škola. Više puta mjesečno ta ophodnja je “pojačana” i komunalnim redarom koji ima mogućnost pisanja kazne na licu mjesta.

Grad naravno ima organizirano čišćenje javnih i zelenih površina u skladu sagodišnjim planom održavanja zelenih i javnih površina, a ono se obavlja svakodnevno od ponedjeljka do subote po cijelom gradu. U nedjelju je organiziran smanjeni obujam čišćenja koji obuhvaća pješačku zonu i Perivoj Zrinskih, a s obzirom na financijska sredstva, nismo u mogućnosti počistiti “ostatke” od vikenda na dječjim igralištima u nedjelju, već ih čistimo u ponedjeljak. 

Mišljenja smo da MUP Međimurske županije posjeduje širi raspon represije i nadležnosti za rješavanje ovog problema.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije