Predavanje o medicinskoj i industrijskoj konoplji

U sklopu svojeg programa za javnost pod nazivom act.klub, udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca poziva sve zainteresirane na predavanje o medicinskoj i industrijskoj konoplji povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga koje će se održati u srijedu 26. lipnja 2013. u 19 sati u dvorani Zrinski u Galeriji Scheier u Čakovcu.

Uz predavanje, održat će se i izložba video instalacija o odnosu društva, države, zakonodavstva i eksperata u polju medicine, agronomije i ostalih znanosti prema konoplji te veza konoplje uz ostale opojne droge. Važno je razumjeti zašto mladi ljudi eksperimentiraju s drogama, predstaviti opasnosti za mlade pri korištenju droga, pružiti im što više informacija o učincima i upoznati ih s preventivama i načinom liječenja.

Konoplja je kontroverzna biljka, koja ima svoje prednosti i nedostatke. Ona je zabranjena droga, ali ima i svoje pozitivne atribute. Kao jedna od najperspektivnijih biljaka, koristi se na razne načine: kao kozmetika, hrana, tekstil, papir, eterično ulje, kao gorivo i izolacijski materijal koji je ekološki učinkovit. Predavač dipl. ing. Dejan Rengeo će predstaviti primjere pozitivnog učinka konoplje u suvremenoj industriji i medicini.

Uz pravilan i stručan nadzor, ona može ublažiti kroničnu bol te je korisna supstanca pri liječenju od raka i drugih bolesti. Dejan Rengeo, završio je studij u Ljubljani, te je za svoj rad dobio Prešerenovu nagradu, najveću nagradu Republike Slovenije na polju znanstvenih postignuća. Video instalacija “Rat protiv droge” koristi izvorni reklamni i pedagoški materijal čijom aproprijacijom se propituje dosadašnja politika koja prati ovu biljku te posljedice te politike na mogućnosti istraživanja i uporabe konoplje u znanstvene i medicinske svrhe.

Autori video instalacije su su Maja Kohek i Kruno Jošt, koji u svom radu upotrebljavaju transdisciplinarne strategije i suradničke prakse s pomoću kojih istražuju relacije u suvremenom društvu u kontekstu estetike, politike, ekologije, spiritualnosti i holizma. Video instalacija će se moći pogledati isti dan, od 10 do 21 sat. Predavanje i izložba otvoreni su za širu javnost, a potpomognuti su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije