Obilježen Dan antifašističke borbe

Antifašistička borba jedan je od temelja moderne Hrvatske, a bez njega danas ne bi bilo niti Europe, stoga na našu prošlost moramo biti ponosni te ju njegovati. Glavni je to naglasak sa današnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Vijenci su položeni podno spomen-ploče zatočenima i mučenima u čakovečkom Starom gradu, pod Spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, spomeniku poginulim u 2. svjetskom ratu te na Spomen groblju u Sv. Jurju u trnju.

Počast su dala izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, kao i Društva Josip Broz Tito. U prigodnom govoru u Svetom Jurju u Trnju župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da su Hrvati bili među prvim narodima u Europi koji su se digli na oružje protiv stranog zavojevača, ali i njihovih domaćih pomagača. Povijesna je činjenica da su građani Hrvatske od svih europskih nacija, u najvećem broju s obzirom na broj stanovnika  sudjelovali u antifašističkom pokretu.

“Međimurci su u 2. svjetskom ratu, kao i u svim ratovima prije njega, za svoju slobodu i pravo da žive u zajednici s ostatkom hrvatskog naroda dali velike žrtve. Želim  naglasiti da zbog onih koji su dali svoje živote, ali i svih nas koji živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, svoju povijest ne smijemo zaboraviti, a mlađe generacije stalno učiti da je put do europske Hrvatske bio dug, krvav i trnovit.

Simbolika ova tri datuma, ustanak protiv okupatora, želja za samostalnom državom i dobrovoljan ulazak u društvo demokratskih i uspješnih zemalja velika je. Jednog dana sigurno ćemo ih obilježavati kao spomen na dug, težak ali uspješan put prema hrvatskoj slobodi i priključivanju društvu najboljih!”, rekao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije