CEDRA organizira studijsko putovanje u Sloveniju

Centar za eko-društveni razvoj (CEDRA) Čakovec organizira studijsko putovanje “Razvoj društvenog poduzetništva i socijalnog zapošljavanja kroz strukturne fondove Europske unije – iskustva Slovenije” koje će se održati u petak 28. lipnja 2013. godine. Cilj studijskog putovanja je prikazati primjere dobre prakse u korištenju strukturnih fondova Europske unije (Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj) u razvoju društvenog poduzetništva, eko-poljoprivrede, eko-turizma i lokalne zajednice.

Posjetit će Socijalnu zadrugu Pomelaj iz Velike Polane, Eko-socijalno poljoprivredno gospodarstvo Korenika iz Šalovci i Romsko naselje Kamenci, gdje će im predstavnici organizacija dati pregled razvoja, iskustava korištenja pretpristupnih i strukturnih EU fondova, te će odgovoriti na brojna pitanja na koja još uvijek većina nas traži odgovor.

Socijalna razvojna zadruga Pomelaj ima status regionalnog centra za zapošljavanje i regionalnog razvojnog centra. Područje djelovanja zadruge su provedba istraživanja i analize poduzetničkih mogućnosti, razvoj novih programa zapošljavanja, razvoj novih proizvoda (lončarstvo, rukotvorine, pletenje i drugo), motivacijsko-informacijske aktivnosti (radionice osnaživanja, psioho-socijalna podrška), osposobljavanje nezaposlenih osoba, savjetovanje pri pokretanju poslovnih pothvata, potpora na tržištu (otkup, dorada i distribucija proizvoda), razvoj i koordinacija kooperantske mreže, promocijske aktivnosti za članove zadruge i drugo.

Eko-socijalno poljoprivredno gospodarstvo Korenika osnovali su Mozaik – udrugu za društveno uključivanje i Koreniku – ustanovu za osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Na poljoprivrednom gospodarstvu provode se aktivnosti razvoja ekološke poljoprivrede, zaštite prirodne i kulturne baštine te razvoja eko-turizma. Korenika se bavi ekološkom proizvodnjom i preradom voća, povrća, žitarica i ljekovitog bilja. Zapošljavaju 30-tak osoba s invaliditetom i obrađuju oko 16 hektara poljoprivrednog zemljišta te 2 hektara voćnjaka i livada. Na poljoprivrednom gospodarstvu Korenika bit će organiziran eko-ručak za sudionike studijskog putovanja.

Romsko naselje Kamenci naselje je u Prekmurju u kojem većinu razvojnih aktivnosti provodi “Romano Pejtaušago” – Romsko društvo Kamenci. U naselju će se upoznati s radom prvog Romskog muzeja u Sloveniji, članovi društva predstavit će romsku kulturu kroz prezentaciju tradicionalnih obrta, glazbu i ples. Naravno, gatanje iz kave i karata je uključeno u program.

Plan puta

Prijevoz je organiziran autobusom iz Zagreba. Odlazak iz Zagreba planiran je za 7 sati, a očekivani povratak je oko 21 sat. Autobus će voziti rutom Zagreb – Varaždin – Čakovec. Cijena studijskog putovanja iznosi 300 kuna po osobi (cijena uključuje prijevoz, osvježenja, eko-ručak na gospodarstvu Korenika). Prijave za studijsko putovanje vrše se na email: cakovec@cedra.hr, zaključno do 24. lipnja do 15 sati.

CEDRA Čakovec jedan od nekoliko regionalnih centara potpore za razvoj društvenog poduzetništva, društvenih inovacija i civilnog društva u Hrvatskoj, a osnovana je krajem 2011. godine. Okuplja stručni tim savjetnika/konzultanata/trenera iz različitih područja djelovanja/poslovanja organizacija civilnog društva, društvenih poduzeća i ostalih organizacija koje rade na održivom razvoju lokalne zajednice, podršci osnivanju društvenih poduzeća i zadruga, te jačanju ljudskih i organizacijskih kapaciteta postojećih društvenih poduzetnika/poduzeća i zadruga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije