Ustrojena Specijalistička postrojba Civilne zaštite Međimurske županije

Ove subote prijepodne, Međimurska županija izvršiti će početnu smotru i ustrojavanje svoje Specijalističke postrojbe civilne zaštite. Pozvano je 180 pripadnika Civilne zaštite, u dvije grupe, od kojih je jedna trećina dragovoljno prijavljenih i od kojih će se izvršiti potrebna selekcija. Pripadnici specijalističke postrojbe CZ Međimurske županije rasporediti će se u tri specijalistička tima CZ, Tim za spašavanje iz vode, Tim za spašavanje iz ruševina i Tim za logistiku.

Ovi specijalizirani timovi popuniti će se kvalitetnim i stručnim pripadnicima CZ iz svih dijelova Županije, a u narednom periodu slijedi njihovo stručno osposobljavanje i uvježbavanje, ali i opremanje osobnim i skupnim materijalnim sredstvima. Specijalistički timovi CZ Međimurske županije, zajedno sa postrojbama CZ opće namjene općina i gradova Županije, pripadnicima Dobrovoljnih vatrogasnih društava u općinama i gradovima te drugim operativnim snagama zaštite i spašavanja, nositelj su djelovanja u slučajevima velikih nesreća i katastrofa uzrokovanih prirodnim (poplava, potres) ili tehničko-tehnološkim ugrozama.

Istovremeno, Međimurska županija završila je reviziju svoje Procjene ugroženosti i Planova zaštite i spašavanja te  Plana civilne zaštite, čime se regulativno prilagođava novim ugrozama (poplave, prolomi brana akumulacija, klizišta i druge pojave). Ovi dokumenti će, nakon prihvaćanja na novom sazivu Skupštine Međimurske županije biti koordinirani prema općinama i gradovima, radi ostvarivanja svojih obaveza u jedinstvenom sustavu zaštite i spašavanja.

Organizacijske aktivnosti ustroja, smotre i revidiranja planova provodi tvrtka Vizor d.o.o. iz Varaždina,  kao ovlaštenik  za te poslove od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanja, odnosno njezin djelatnik Franjo Logožar. Koordinaciju i nadgled aktivnosti vrši Područni ured zaštite i spašavanja Čakovec, odnosno njegov pročelnik Ladislav Soke.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, u prethodnom mandatu i sam Načelnik stožera zaštite i spašavanja Županije, ovih će dana sukladno zakonskim obavezama imenovati novi Stožer ZiS kao i Zapovjedništvo CZ Županije, te izražava u ime svih građana Međimurja punu zahvalnost svim dosadašnjim te novim pripadnicima CZ, pripadnicima vatrogastva i drugih operativnih snaga zaštite i spašavanja, na doprinosu u sustavu zaštite i spašavanja, spašavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije