Uz 90. godina DVD-a Vularija tiskana društvena monografija

Davne 1923. u jednom malenom selu zvanom Vularija osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo. Prošlo je punih 90 godina manje spomenuto trnovitog puta, ali i više sretnih dana. Na početku je to bilo samo društvo od nekoliko aktivnih članova, a koje danas broji 163 članova s pokalima koje su na natjecateljskom polju osvojili diljem lijepe naše, ali i na Međunarodnim nastupima.

Mnogo prijatelja koji su im bili od velike pomoći na proslavi su se zahvalili domaćini. Dug je to bio put, stoga su članovi taj dio stavili na papir i uz veliku ažurnost predsjednika društva Zlatka Orsaga dali tiskati monografiju koju je stručnim radovima nadopunio autor Antun Novak, jedan od najvećih Međimurskih vatrogasaca koji iza sebe ima mnoga brojna dijela za kojima mnogi gledaju kao vrhunsko-znanstvene radove, a zbog kojih je dobio mnoga priznanja i zahvale.

Predstavljanje monografije bilo je održano u subotu 8. lipnja gdje su mnogi prijatelji s nestrpljivošću i velikim zanimanjem čekali da prvi prime jedno od najvećih monografija tiskane u Međimurju o dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Dr. Branimir Bunjac, recenzent knjige vrlo je rječito i s ponosom pričao o povijesti koju su zapisali vularijski vatrogasci. Autor Antun Novak također je s nekoliko rečenica opisao nastanak knjige koja će obilježiti ne samo međimursko vatrogastvo već i puno šire, a sve zahvaljujući dobroj povezanosti DVD-a s prijateljskim društvima u Hrvatskoj i izvan granica lijepe naše.

Također je napomenuo da Vularija može biti sretna što ima Zlatka koji je ”živuća” monografija društva. Naime, prilikom pisanja monografije on je iz svoje glave znao svakog člana na fotografiji što je sva sreća da su to ovjekovječili pisanim tragom. Pohvale su stizale i od počasnog predsjednika Antuna Horvata, načelnika Općine Orehovica Franje Bukala, zapovjednika VZMŽ Ivana Krištofića i mnogih drugih.

Drugog dana na samoj proslavi uz puno emocija govorilo se pred oko 600 gostiju iz 49 društva koji su prisustvovali proslavi i predstavljanju monografije. Vrlo bogat program od mimohoda vatrogasnih vozila ispod ”tunela”, postrojavanje vatrogasaca, otvaranja spomen sobe do kulturno umjetničkog programa KUD ”Fijolica” iz  Orehovice zaključili su podjelom  mnogih zasluženih priznanja, diploma, zahvalnica i dr. svojim članovima, sponzorima i mještanima koji su pripomogli radu društva.

Nazočnima su se obratili dožupan Zoran Vidović, pročelnik Područnog ureda DZUS-a Čakovec Ladislav Söke, predsjednik Mjesnog odbora Slavko Gregurić,  predstavnik HVZ-a i predsjednik VZMŽ Mario Medved i drugi. Nakon svečanog dijela, uslijedilo je vatrogasno druženje uz živu glazbu koja je potrajala do rano jutarnjih sati. Više o proslavi ovog jubileja saznajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije