Završilo 18. Međimursko prošćenje u Zagrebu

U nedjelju 9. lipnja, održalo se 18. Međimursko prošćenje, kao završnica obilježavanja Dana  Međimurja u Zagrebu. Okupljanjem ispred Zagrebačke katedrale i svečanom povorkom, u 10 sati započela je Sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Pjevački zbor iz Donje Dubrave i Mirko Švenda – Žiga uljepšali su Misno slavlje uz direktan prijenos HRT-a.

Nakon euharistijskog slavlja, povorka je krenula prema parku Opatovina gdje je službeno otvoreno Prošćenje. Nakon prijavka Zrinske garde Čakovec, voditelj je srdačno pozdravio sve prisutne goste, a posebno saborsku zastupnicu Sunčanu Glavak, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, biskupa Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka, župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegovu zamjenicu Sandru Herman, predstavnike povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovca, predsjednika Zavičajnog društva Međimurja prof.dr.sc. Miju Bergovca i ostale koji su organizirali slavlje.

Međimurski čelnici općina i gradova nisu se odazvali pozivu na 18. Međimursko prošćenje

Od strane međimurskih načelnika i gradonačelnika, zamijetili smo jedino načelnika Općine Šenkovec Sašu Horvata, dok se svi ostali, iako su dobili pozivnice te iako su nastupale udruge iz njihovih mjesta – nisu odazvali Međimurskom prošćenju u Zagrebu.

Monsinjor Josip Mrzljak istaknuo je da su Međimurci oduvijek bili ponizni kršćani, davali važnost  ulozi obitelji u odgoju djece o čemu govore poznati stihovi:

Tu me moja draga majka rodila, tu me ona prva v’cirkvu vodila! Boga molit, bližnjeg ljubit vučila!

U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUD Kotoriba, KUD Donja Dubrava, mješoviti pjevački zbor Nikola Tesla iz Zagreba i Žiga Međimurski koji je zaključio taj dio programa.

Ugodno se druženje odvijalo pod velikim šatorom, gdje se uživalo u gastronomskoj ponudi međimurskih specijaliteta i vina. Svi zainteresirani posjetitelji mogli su uživati u obilascima štandova i degustacijama međimurskih kolača, bučinih ulja, sireva i sličnih tradicionalnih proizvoda Međimurja.

Ovogodišnji Dani Međimurja bili su ispunjeni mnogim događanjima. U prostorijama društva otvorena je izložba slika s međimurskim motivima autorice Vere Lipović, održan je u samom centru Zagreba promenadni  koncert Puhačkog orkestra iz Donje Dubrave te forum gospodarstvenika Međimurja u Gospodarskoj komori.

Zavičajno društvo pokazalo je svojim Međimurcima, gostima Zagrepčanima i svima koji su bili prisutni, bogatstvo duhovne i kulturne baštine Međimurja. To se očitovalo učestvovanjem na Svetoj misi u zagrebačkoj prvostolnici i na kulturno umjetničkom dijelu Prošćenja u parku Opatovina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije