Mario Medved predložen za dopredsjednika hrvatskih vatrogasaca

Temeljem dosadašnje vrlo kvalitetne suradnje među vatrogasnim zajednicama županija sjeverozapadne Hrvatske, u Rasinji je 5. lipnja održana sjednica Koordinacije vatrogasnih zajednica Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije. Povod organizaciji ove sjednice bilo je sumiranje suradnje, odnosno rada na razini regije u proteklom mandatnom razdoblju.

Osvrt na rad unutar Koordinacije i njezin doprinos ukupnom razvoju hrvatskog vatrogastva, odnosno utjecaj na svekoliko događanja u ovoj struci, predstavio je dosadašnji dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ivan Golubić. U raspravi po toj točci naglašena je potreba jasnog promišljanja, odnosno konkretiziranja mogućih puteva razvoja hrvatskog vatrogastva, uz koncenzus svih relevantnih struktura koje sudjeluju u kreiranju zakonske i podzakonske regulative. Pritom je istaknuto nezadovoljstvo činjenicom kako Hrvatska vatrogastva zajednica ne predstavlja uporište razvoja vatrogastva u cjelini te je potrebno potražiti nova rješenja u tom smislu.

Stoga je uoči predstojeće sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice koja će se održati 15. lipnja jednoglasno podržana kandidatura Stjepana Kovačeka, aktualnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije, za izbor načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice. S obzirom na već poznat sustav rotacije pojedinih dužnosti unutar Koordinacije, za dopredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice jednoglasno se predlaže Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

S obzirom na sastav kandidacijske liste za izbor predsjednika i načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice, predlaže se da kandidati žurno objelodane svoj program rada i viziju razvoja hrvatskog vatrogastva, a kako bi odluka o izboru između kandidiranih osoba bila jasno utemeljena i kasnije evaluirana.

U raspravi je također istaknuto kako postojeći sustav glasovanja u Skupštini Hrvatske vatrogasne zajednice nije korektan, odnosno kako nije dopustivo da svaka županija ima po jedan glas kod glasovanja o ključnim odlukama za hrvatsko vatrogastvo. Takav način rada vrlo je upitan zbog odredaba Ustava Republike Hrvatske, odnosno pozitivniih zakonskih propisa.

Nadalje, razvidno je kako postoje poteškoće u djelovanju Hrvatske vatrogasne zajednice jer ista nema tajnika. Stoga se predlaže žurno ponovno uključivanje ovog dužnosnika u sustav stručne službe Hrvatske vatrogasne zajednice kao koordinatora komunikacije s “terenom”, ali i glavnog oslonca u organiziranju administrativnog djelovanja vatrogasnih organizacija u cjelini, dok bi se načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, kao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske više trebao baviti vatrogasnom operativom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije