Danas je Svjetski dan nepušenja!

Svjetski dan nepušenja obilježava se svake godine 31. svibnja. Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja te se povodom Svjetskog dana nepušenja u mnogim zemljama provode brojne preventivne aktivnosti posvećene suzbijanju epidemije pušenja, a ove godine istaknuta je kao vodeća tema “Zabrana oglašavanja duhanskih proizvoda, promidžbe i pokroviteljstva od strane duhanske industrije”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da preko 6 milijuna ljudi godišnje umire od posljedica pušenja, a među njima je oko 600 tisuća pasivnih pušača.  Međutim, iako statistike pokazuju da je zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje potražnje duhana i regrutiranje novih pušača, posebno među mladima, zamijećeno je da je svega 6 posto svjetske populacije u  potpunosti zaštićeno od utjecaja reklamiranja duhanskih proizvoda, oglašavanja i sponzorstva.

Sveobuhvatna zabrana reklamiranja istaknuta je Konvencijom o kontroli duhanskih proizvoda pa WHO pokušava potaknuti odgovorne u svijetu na njeno provođenje u praksi. Obzirom da se u razvijenim zemljama zapaža trend smanjenja broja pušača, duhanska industrija sve češće kao svoju ciljnu populaciju za regrutiranje novih pušača odabire mlade te je nužno preventivne aktivnosti usmjeriti u svrhu njihove zaštite.

Uz donošenje i provođenje pozitivnih zakonskih mjera koje zabranjuju pušenje u javnim zatvorenim prostorima, povisuju cijene cigaretama te zabranjuju prodaju cigareta mladima, kao i reklamiranje duhanskih proizvoda. Stoga je izuzetno važno uključivanje djece i mladih u preventivne  programe i edukaciju o rizicima  korištenja duhana, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije