kvalitetnija prehrana

PRVA U HRVATSKOJ Čakovečka bolnica povećava kvalitetu prehrane počevši od Odjela ginekologije i rodilišta

Županijska bolnica Čakovec, prva je u Hrvatskoj, ušla u sustav certificiranja vezanog uz standard zdravih obroka (tzv. Healthy Meal Standard – HMS) s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane pacijenata

>> PRVA U HRVATSKOJ Čakovečka bolnica povećava kvalitetu prehrane počevši od Odjela ginekologije i rodilišta

Standard zdravoga obroka (HMS) je međunarodni sustav upravljanja
kategorijama prehrane koji osigurava ustanovama u obrazovanju,
zdravstvu, socijalnim ustanovama, aviokompanijama itd. da ponude
hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom
okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja se
certificira, te koja je nositelj zaštićenog jamstvenog žiga,
obnovljivog svake tri godine.

U Županijskoj bolnici Čakovec projekt je uspješno započet
implementacijom standarda zdravog obroka- za početak – na Odjelu
ginekologije i rodilišta, o čemu je bilo riječi na današnjem
predstavljanju projekta javnosti.

Kojem su uz ravnatelja Županijske bolnice
Čakovec Igora Šegovića, dr. med., i njegove
suradnike, prisustvovali župan Međimurske
županije Matija Posavec te voditelji
sustava Healthy Meal standarda,
nutricionisti Diana Diana Gluhak
Spajić 
i Branimir Spajić.

Ravnatelj Šegović naglašava da je u Bolnici prisutan kontinuitet
u poboljšavanju uvjeta smještaja pacijenata i rada djelatnika:

“Danas smo se okupili zbog jedne lijepe novosti – uvođenja
nadstandarda u prehrani na Odjel ginekologije i rodilišta. U
svjetlu razvoja svijesti ljudi o zdravoj prehrani kao jednom od
osnovnih preduvjeta zdravlja,  pridružili smo se
implementacijom ovog sustava upravljanja, odnosno certificiranja
u koje smo ušli. Tijekom proteklih mjeseci imali su pozitivne
odjeke među pacijenticama Odjela ginekologije i rodilišta, a
prilagodba je uspješno provedena i u našoj kuhinji uz edukaciju
kuhara Zorana Delića. Želja nam je ovaj standard u budućnosti
proširiti na sve bolničke odjele”, rekao je doktor Šegović, te
dodao da se uz navedenu aktivnost trenutno snage usmjeravaju na
smanjenje lista čekanja, a intenzivni pregovori s nadležnima vode
i oko broja akutnih kreveta kojih našoj ustanovi treba više od
trenutnog broja.

Nutricionistica Dijana Gluhak Spajić pojašnjava da sustav zdravog
obroka, uveden na Odjel ginekologije i rodilišta čakovečke
Bolnice, podrazumijeva upravljanje kategorijama prehrane, odnosno
brojne korake u cilju održavanja kvalitete: “Kontrolni
instrumenti sustava omogućavaju kvalitetu opskrbnog lanca, što
znači da se kvaliteta kontrolira od nabave namirnice čija
kvaliteta ne smije varirati, preko adekvatne pripreme do zdravog
obroka serviranog korisnicima”, kaže D. Gluhak Spajić, te ističe
da je prehrana u potpunosti u skladu s propisima Ministarstva
zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što je Međimurje
ponovo prvo u Hrvatskoj i to upravo novim nadstandardom u našoj
Bolnici: “Zdrava prehrana kao najučinkovitiji oblik prevencije
mnogih bolesti u svjetlu suvremenog životnog ritma je veliki
izazov. Zato nam je važan ovaj pilot-projekt Županijske bolnice
Čakovec koji budno pratimo kako bismo razmotrili mogućnosti
uvođenja modela i u naše vrtiće i škole. Ulažemo u infrastrukturu
i dosegnuli smo izvrsne uvjete, no težimo razvijanju i drugih
segmenata standarda, u ovom slučaju standarda kvalitetne prehrane
u javnim ustanovama”, rekao je župan, poklonivši puno povjerenje
i podršku projektu, čija je implementacija započela u svibnju
otkada je oko 1000 pacijentica uključeno u sustav zdravog obroka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije