Vijesti / Društvo
Društvo
VELIKA OBLJETNICA Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe
Međimurska županija

ČAKOVEC

VELIKA OBLJETNICA Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe

U povodu 60 godina postojanja i rada Kliničkog mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u subotu je održan stručni Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem na temu rezistencije bakterija na antibiotike

VELIKA OBLJETNICA Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe Fotogalerija

Prije 60 godina, primarijus Franjo Hlebec s tek nekolicinom suradnika, u skučenim podrumskim prostorima, organizirao je i pokrenuo mikrobiološku dijagnostiku u Čakovcu.

Razvojem ove medicinske grane u godinama koje su uslijedile, ona je postala jedna od najznačajnijih sastavnica odgovarajućeg liječenja bolesnika, istaknula je u uvodu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec., dodajući kako je u današnje vrijeme nezamislivo liječenje bez kliničkih mikrobiologa koji mikrosvijet povezuju s potrebama dijagnostike i terapije. 

„U posljednjih nekoliko godina puno se ulagalo u poboljšanje uvjeta rada, danas je naš Zavod primjer dobre organizacije, ali i primjer pružanja kvalitetne usluge iz područja mikrobiološke dijagnostike. Važna smo karika u dijagnostici, ne samo u Međimurskoj županiji već i na razini države, a to je zasluga i uspjeh svih naših djelatnika.

Djelatnost Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije se snažno razvija i danas drži korak sa zahtjevima vremena te u aktualnom akreditacijskom ciklusu ima 17 akreditiranih metoda. Sustav javnog zdravstva Međimurske županije prednjači i kada je riječ o kontinuiranom educiranju javnosti o opasnostima koje nosi pretjerana potrošnja antibiotika te o drugim javnozdravstvenim pitanjima i preventivom.

Upravo je otpornost bakterija na antibiotike jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice s ozbiljnom prijetnjom prema brojnim dostignućima u medicini te time i za ljudsko zdravlje, stoga je obilježavanje ove važne obljetnice povezano sa raspravom o znanosti čemu su podršku dali i predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore, članovi Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, te liječnici iz kliničkih centara iz Hrvatske i Slovenije.

 „Snaga zdravstvenog sustava u Međimurju leži, između ostalog, i u međusobnoj suradnji te povezanosti svih naših zdravstvenih ustanova, smještenih na istom prostoru.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije svojim znanjem i stručnošću pronalaze odgovore na pitanja iz područja mikrobiologije, te raznim aktivnostima, preventivnim programima i savjetima doprinose kvaliteti života i sigurnosti zajednice. Stoga ćemo i nadalje na temeljima promišljene razvojne strategije Međimurske županije i u području zdravstva, te ravnomjernom ulaganju u obnovu i opremanje svih naših zdravstvenih ustanova podržati sve aktivnosti kojima se omogućuje kvalitetna zdravstvena skrb svim stanovnicima - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te čestitao djelatnicima Mikrobiološkog laboratorija obljetnicu i dosege u radu.

Spomenimo kako je ove godine obnovljena i dograđena zgrada Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u velikom projektu vrijednom 1,269.339,96 eura, s ciljem osiguranja kvalitetnijih uvjeta za rad i boravak djelatnika Zavoda i pacijenata.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video