Vijesti / Društvo
Društvo
BELICA Baptistička crkva proslavila velikih 90 godina djelovanja
Baptistička crkva Belica

FOTO

BELICA Baptistička crkva proslavila velikih 90 godina djelovanja

Veselo i radosno je bilo ove nedjelje u Baptističkoj crkvi Belica

Svečanim bogoštovljem, 17. rujna 2023. godine, crkva je proslavila više od 90 godina djelovanja i 50 godina molitvenog doma na sadašnjoj adresi. Na skupu "90 godina Božje vjernosti“, pastor Benjamin Turkalj pozdravio je uzvanike. 

BELICA Baptistička crkva proslavila velikih 90 godina djelovanja Fotogalerija

Radosnim pjesmama skup su u slavljenje poveli domaći glazbenici uz goste iz BC Mačkovec, čiji je zbor također obogatio proslavu svojim vrsnim pjevačima u pratnji braće Kovačević.

Skupu su se obratili i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnatelj Osnovne škole Belica Antun Žulić i tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj Željko Mraz. Predsjednik SBCuRH, Ivica Horvat, s nazočnima je podijelio prigodnu poruku „Uski put i široko srce“.

Skupu su također nazočili i predstavnici Izvršnog odbora SBCuRH pastor BC Zagreb Filip Grujić, pastor BC Mačkovec Nenad Kovačević, i starješina BC Pušćine Petar Horvat.

Bogata je povijest u tih 90 i više godina postojanja i djelovanja baptističke crkve u ovom mjestu, koju je pastor Turkalj ukratko ispričao. Počeci sežu čak u 1920-te godine, iz kojeg vremena nema puno zapisa.

Izvješća postoje iz kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih godina, kada je čovjek imenom Imre Herman opisivao skupove na kojima se okupilo „mnoštvo naroda“ i čitali Novi zavjet, pjevali pjesme i bili postojani u molitvi.

Prva zgrada molitvenog doma izgrađena je 1972. godine, nakon čega je slijedilo i krštenje već u siječnju 1973. godine. Zgrada je više puta obnavljana, no današnja dogradnja daje crkvi potrebne mogućnosti kako bi sagledali sadašnje i buduće djelovanje u našem mjestu i kraju.

Kroz sve ove godine crkva je doprinijela Belici i okolnoj zajednici pružajući duhovnu i kulturnu izgradnju mjesta. Organizirani su ljetni dječji kampovi; susreti za mladež; mješoviti zbor, koji je u Božićno vrijeme pjesmom širio radost i nadu i s bolesnima i osobljem u bolnici; humanitarni rad; druženja za žene; tečaj engleskog jezika; evangelizacijske skupove, seminare i koncerte.

Predstavnici Saveza (predsjednik g. Ivica Horvat i tajnik g. Željko Mraz) i okolnih Baptističkih crkava (starješina BC Betanija, Čakovec Igor Pintarić, starješine BC Pušćine Petar Horvat i Ivica Horvatić) molili su za blagoslov daljnjeg rada i rasta crkve, da Bog snažno djeluje u zajednici, da koristi novi prostor za Svoju slavu i ljudima na blagoslov te da bi još mnogi uživali u duhovnom bogatstvu koje je u Isusu Kristu zajedno s vjernicima Baptističke crkve Belica.

Nakon bogoštovlja slijedilo je veselo zajedništvo i druženje uz domjenak.

[https://youtu.be/7FbWMc-r6Bc]

Zahvaljujemo se svim uzvanicima i braći i sestrama i Gospodinu koji su svojim dolaskom uveličali našu svečanu obljetnicu i ohrabrili nas, a radujemo se i vašem ponovnom dolasku!

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video