Vijesti / Društvo
Društvo
NOVI RAT NA POMOLU Oglasile se sirene, čuju se eksplozije. Azerbajdžan krenuo u akciju
Reuters/Pixsell

ESKALACIJA SUKOBA

NOVI RAT NA POMOLU Oglasile se sirene, čuju se eksplozije. Azerbajdžan krenuo u akciju

Azerbajdžan javlja da su izvedeni visokoprecizni udari protiv armenskih snaga i vojnih objekata koji se nalaze na teritoriju Karabaha

Azerbajdžansko ministarstvo obrane kaže da je započelo "antiterorističke" operacije u svojoj otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, pod kontrolom Armenije. Prijavljeno je da je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu, javlja BBC.

U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti. Azerbajdžan javlja da su izvedeni visokoprecizni udari protiv armenskih snaga i vojnih objekata koji se nalaze na teritoriju Karabaha, piše Večernji list.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je u priopćenju namjeru da "razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naših teritorija (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu". Navelo je da su gađani samo legitimni vojni ciljevi korištenjem onog što je nazvano visokopreciznim oružjem, a ne civili ili civilna infrastruktura "u težnji za obnovom ustavnog poretka Republike Azerbajdžan". Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage u tom području zajedno s tursko-ruskim nadzornim centrom koji pomaže u osiguravanju poštovanja prekida vatre dogovorenog 2020.

Karabah, međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, ima pretežno etničko-armensko stanovništvo i otrgnuo se kontroli Bakua početkom 1990-ih nakon rata. Azerbajdžan je vratio dijelove odmetnute regije u ratu 2020.

Armenija kaže da nema nikakve snage u Karabahu i da su njezini prioriteti isključivo humanitarni.

Velik dio Karabaha kontroliraju etničke armenske vlasti na koje Baku već dugo vrši pritisak s ciljem da ih raspusti i razoruža.

Ruben Vardanyan, bankar i milijarder koji je do veljače bio najviši dužnosnik u upravi etničkih Armenaca u Karabahu, napisao je na platformi X, prije poznatoj kao Twitter: "Azerbajdžan je pokrenuo topnički napad velikih razmjera na Nagorno Karabah, ciljajući gradove i civile."

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnje nijedne strane.

Baku je objavio svoju operaciju nakon što se požalio da je šest njegovih građana ubijeno nagaznim minama u dva odvojena incidenta, za što je okrivio "ilegalne armenske naoružane skupine". Do eskalacije je došlo dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi isporučeni u Karabah putem dvije ceste istodobno, što je korak koji je izgledao kao da bi mogao pomoći pri ublažavanju rastućih napetosti između Azerbajdžana i Armenije, navodi Večernji list.

Do nedavno Baku je nametao široka ograničenja na Lachinskom koridoru, jedinoj cesti koja povezuje Armeniju s Karabahom, i nije dopuštao pomoć tvrdeći da se ruta koristi za krijumčarenje oružja.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su potezi Bakua ilegalni, a ministarstvo obrane objavilo je da je stanje na granici dviju država mirno.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!