Vijesti / Društvo
Društvo
IZBAČENI Saznali smo zašto udruge s područja Općine Nedelišće više ne smiju koristiti prostore ATON-a
E.M.

SGC ATON / OPĆINA NEDELIŠĆE

IZBAČENI Saznali smo zašto udruge s područja Općine Nedelišće više ne smiju koristiti prostore ATON-a

Zašto su nedelišćanske udruge izbačene iz ATON-a?

Udrugama s područja Općine Nedelišće onemogućeno je korištenje dvorane ATON-a.

Brojne udruge i sportski klubovi ostali su neugodno iznenađeni nastalom situacijom, te odgovorom vlasnika ATON-a Steve Tkalčeca kako zbog neriješene situacije, a koja traje već duže vrijeme, termine u dvorani ne mogu koristiti dosadašnji korisnici Općine Nedelišće, sve dok se dugoročno ne riješi pitanje daljnjeg načina rada i funkcioniranja Centra ATON.

Ujedno ih je uputio da odgovore potraže od načelnika Općine Nedelišće Nikole Novaka i župana Međimurske županije Matije Posavca.

ŠTO KAŽE NAČELNIK NOVAK?

- Općina Nedelišće je prije više od 15 godina raspisala natječaj za zadovoljavanje potreba u sportu, izgradnjom dvorane. Na natječaj se javila tvrtka ATON koja je izgradila objekt. Objekt je izgrađen na općinskom zemljištu, a tvrtka ATON je dobila pravo građenja. Sama Općina nije sudjelovala u financiranju gradnje, ali je pomogla na druge načine, osiguravanjem zemljišta, smanjenjem doprinosa i sl., te je Ugovorom o pravu građenja definiran broj sati korištenja dvorane za treninge i utakmice. I to je funkcioniralo unatrag 15-ak godina. Sve dok nije došlo do inicijative gospodina Tkalčeca da se napravi promjena, započeo je načelnik.

- ATON nam je ponudio tri rješenja: izmjenu Ugovora, otkup cijelog Centra ili otkup samo velike dvorane. Otkup samo velike dvorane nije nam prihvatljiva opcija. Za otkup cijelog Centra Općina je zainteresirana, no predloženi iznos je prilično prevelik. Naime, Općina je naručila procjenu gradnje dvorane i poslovanja tvrtke. U razgovoru s općinskim vijećnicima zaključili smo da je iznos od 3,2 milijuna eura, kolika je vrijednost po građevinskoj procjeni, prevelik iznos, a usto procjena poslovanja pokazala je da Centar posluje s minusom.

- Bili smo zainteresirani za otkup Centra po nižoj cijeni, no vlasnik je tražio isključivo iznos po građevinskoj procjeni. Stoga smo pristali na izmjenu Ugovora kojom se tražilo da se cijena najma podigne na 75 eura te da se u ugovoru napiše da Općina svake godine ima obavezu koristiti tj. platiti 1.440 sati za sport i kulturu i 105 utakmica. No, u međuvremenu je vlasnik ATONA promijenio priču, te dodatno tražio ugovaranje gimnastičke dvorane, korištenje fitness centra, male dvorane i drugih sadržaja, a koji nisu navedeni u Ugovoru o pravu građenja. Iako smo pristali na ono što je Tkalčec ponudio, na kraju se predomislio, dodao je Novak.

Općina redovno podmiruje svoje obveze prema ATON-u, nastavio je Novak, te su svi računi, ispostavljeni za korištenje velike dvorane, i plaćeni.

- Godišnje plaćamo ATON-u oko 100.000 eura za korištenje dvorane. U vrijeme epidemije koronavirusa taj je iznos bio manji. Prethodnih godina bilo je plaćeno i korištenje gimnastičke dvorane. Ove godine dogovoren je iznos za korištenje gimnastičke dvorane, kao znak dobre volje, jer gimnastičku dvoranu koriste naša djeca. No, nakon dva plaćena računa, počeli su nam stizati računi s dvostrukim iznosom od onog koji je bio dogovoren, na što nismo pristali. Kad smo upitali zbog čega nam ispostavljaju dvostruki iznos od dogovorenog, odgovor je bio 'Ili platite sve, ili ništa'. I od tada nam više ne šalju računa za korištenje gimnastičke dvorane, naglasio je Novak.

- Prošle godine Općina je platila oko 100.000 eura za korištenje dvorane za sport i kulturu. Vlasnik je tražio da se taj iznos poveća na gotovo 200.000 eura, a potom na sastanku u kolovozu, kojem je nazočio i župan Posavec, tražio gotovo 300.000 eura. Na takav iznos nismo pristali. Kako je naglasio Tkalčec, tako dugo dok ne dobijemo informacije o načinu korištenja dvorane ATON-a za potrebe Osnovne škole, prostore ATON-a neće moći koristiti udruge s područja Općine Nedelišće, rekao je Novak te dodao da je zajedno sa županom Posavcem zatražio sastanak kod državnog tajnika Stipe Mamića u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

NAZIRE LI SE RJEŠENJE?

Kao rasplet situacije načelnik Novak vidi nekoliko rješenja.

- Predložili smo da se ili ugovor revidira na onaj način kako je prvotno bilo i ponuđeno od strane ATON-a, prema čemu bi Općina za korištenje velike dvorane plaćala 131.625 eura godišnje, a dvorana bi se koristila 1.440 sati za sport i kulturu te 105 utakmica. No, u ATON-u su od toga odustali. Naravno, drugo rješenje je kupnja, no tu bi morali dogovoriti uvjete, kazao nam je načelnik Nedelišća dodavši kako je Općina više puta uputila usmeni ili pisani poziv ATON-u za sastanak.

- Više puta uputili smo poziv ATON-u da se postigne dogovor. Zadnji put to smo učinili 22. kolovoza, kako bi se se definiralo korištenje dvorane ATON-a od 1. runa. Pisani odgovor nismo dobili, no usmeno su nam rekli da tako dugo dok ne dobijemo mišljenje Ministarstva o korištenju dvorane ATON-a za potrebe Osnovne škole, udruge s područja Općine Nedelišće ne mogu koristiti prostore ATON-a, rekao je.

Podsjećamo, još otkad se krenulo u izgradnju ATON-a planirana je i izgradnja nove Osnovne škole u Nedelišću, a čiji učenici bi koristili dvoranu ATON-a za satove TZK. No, od otvorenja ATON-a 2008. godine do danas izgradnja nove Osnovne škole u Nedelišću nije započela.

Nadalje, očekivao se i veći sajamski uzlet te je bilo govora da bi se i dvorana ATON-a, uz Mesapovu, koristila za sajamske manifestacije, no to se nije ostvarilo.

Upit o nastaloj situaciji poslali smo na adresu ATON-a te nas zanima što oni imaju reći o toj temi.

 

Najnovije

Reci što misliš!