Vijesti / Društvo
Društvo
'STO GODINA PERIVOJA ZRINSKIH' Otvorena izložba fotografija FB grupe 'Čakovčanke i Čakovčanci'
MH

IZLOŽBA NA OTVORENOM

'STO GODINA PERIVOJA ZRINSKIH' Otvorena izložba fotografija FB grupe 'Čakovčanke i Čakovčanci'

Dio izložbe predstavlja i hommage starom drvetu, poznatoj čakovečkoj gaciji

Nakon što je u četvrtak u Knjižnici „Nikola Zrinski” otvorena izložba „Trg Republike – slika grada” poznata FB grupa „Čakovčanke i Čakovčanci” pripremila je još jednu zanimljivu poslasticu.

Sto godina Perivoja Zrinskih Fotogalerija

Naime, kod najpoznatijeg stabla u Perivoj Zrinskih, čakovečke gacije (bagrema) prepoznatljivog motiva s brojnih razglednica, kalendara i fotomonografija, otvorena je izložba na otvorenom „Čakovec nekoć 7 – sto godina Perivoja Zrinskih”, kao dio obilježavanja Dana Grada Čakovca.

Kako je naglasio administrator FB grupe „Čakovčanke i Čakovčanci” Daniel Hampamer Kiga riječ je o izložbi fotografija koje su tematski vezane za Perivoj Zrinskih.  

- Otvorenje izložbe prvotno je bilo planirano za kraj 2022. godine, uz završetak projekta revitalizacije Perivoja Zrinskih „Eco bridge”, kad je pretpremijerno izloženo samo dio fotografija. Izložba „Sto godina Perivoja Zrinski” donosi niz fotografija nastalih u rasponu od gotovo stotinu godina. Najstarije su iz 1930-ih godina, a autori su poznati kroničari događanja u Čakovcu: Mirko Banjeglav, Ivica Žišković, Edo Lukman, Bojan Damiš, Emil Hudin, Josip Strahonja, Josip Tarnai i drugi.

Dio izložbe čine i karte iz 18. stoljeća Državnog arhiva u Mađarskoj, mape Starog grada Čakovca, centra i prigradskih naselja iz 1825. godine iz Nacionalne knjižnice Szechenyi, fotografije iz arhive Ministarstva kulture i medija te projekti iz 1985. arhitekta Armina Sovara i Katice Bičak na kojima se može vidjeti kako su oni planirali revitalizaciju parka. Kao izložba u izložbi, dio se odnosi i na  hommage starom drvetu, čakovečkoj gaciji, na kojoj se mogu vidjeti fotografije od 1930-ih godina pa do najnovijeg doba, naglasio je Daniel Hampamer Kiga. 

O revitalizaciji Perivoja Zrinskih koji za dvije godine obilježava 50. godišnjicu zaštite okupljenima je govorila Roberta Radović iz Javne ustanove „Međimurska priroda”, dok je izložbu otvorila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Izložba se može razgledati tijekom obilježavanja Dana Grada Čakovca, nakon čega će biti postavljena u prostorima Knjižnice „Nikola Zrinski”. 

 

 

 

 

 

      

Najnovije

Reci što misliš!