Izložba “Značajne žene Hrvatske i Francuske” preseljena u Prelog

Od 7. svibnja Preložani i Preložanke imat će se prilike u slijedećih mjesec dana u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga pobliže upoznati s deset važnih Hrvatica i Francuskinja koje su učinile iskorak iz svojih tradicionalno im namijenjenih uloga i koje su u životu uspjele realizirati svoje želje i snove. 

Izložba “Značajne žene Hrvatske i Francuske” bila je predstavljena povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec. Kroz izložbu i predstavljanje života pet Francuskinja i pet Hrvatica, volonterke Udruge Zora žele pokazati da i žene mogu igrati glavnu ulogu u našim društvima i odati im počast na francuskom i na hrvatskom jeziku.

Odabrane žene su iz različitih povijesnih razdoblja, različitog društvenog statusa i profesija; međutim sve su one obilježile povijest na svoj način, bilo na svjetskom nivou, nacionalnom ili u užem lokalnom području.

Ove iznimne žene Hrvatice su: Slava Raškaj, Ivana Brlić-Mažuranić, Savka Dabčević-Kučar, Janica Kostelić i Elizabeta Toplek, a Francuskinje: Olympe de Gouges, Marie Curie, Simone de Beauvoir, Nikki de Saint Phalle i Edith Cresson.

Ponekad gledane s nepovjerenjem i sumnjom zbog njihove osebujnosti, one su uspjele istaknuti svoju hrabrost, u različitom zauzimanju društvenog položaja ili načina života. Svaku će ukratko predstaviti, a za početak je u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga predstavljeno njih šest, nakon čega će biti predstavljene i ostale četiri.

Zahvaljuju se osoblju preloške Knjižnice i čitaonice i pozivaju vas da pogledate koje su to značajne žene zadužile Hrvatsku i Francusku u izložbi koju su osmislile Zorine volonterke Clemence Bell i Jasna Lovrec. Ova aktivnost održava se u sklopu projekta “Obilježi moj dan” Udruge Zora, a koji financira Europska komisija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije