Vijesti / Društvo
Društvo
CENTAR ZA PONOVNU UPORABU Stjepan Sinković i Mario Malek čuvaju starine od zaborava i daju im novu priliku
eMedjimurje

PRE KOM

CENTAR ZA PONOVNU UPORABU Stjepan Sinković i Mario Malek čuvaju starine od zaborava i daju im novu priliku

Žao vam je baciti svoj stari namještaj, a više vam nije toliko atraktivan, ili potreban? U tom slučaju, vrata preloškog Centra za ponovnu uporabu su vam širom otvorena, jer ne postoji namještaj kojem djelatnici Stjepan Sinković i Mario Malek ne mogu uz malo boje, brušenja, tapeciranja i ostalih popravaka udahnuti novi život

Preloški CPU - Centar za ponovnu uporabu postoji od 2017. godine, a kroz ruke vrijednog majstora, po struci tesara, Stjepana Sinkovića je prošlo pregršt stolica, kreveta, ormara, kreveta, pa čak i satova. 

CPU Prelog Fotogalerija

Posao je to koji, ističe gospodin Sinković, prije svega zahtijeva volju, a naravno i talent da se svemu može pristupiti s odgovarajućim znanjem.

Centar je otvoren svakim radnim danom od 7 do 15, te se svi obnovljeni predmeti mogu kupiti, a osim navedenog namještaja, može se kupiti i odjeća, dječji krevetići, slike, pa čak i knjige za koje kaže da često dolaze kupiti studenti jer ima i raritetnih izdanja koja se teško nabavljaju. Uvjerili smo se i sami kako doslovno možete naći sve od igle do lokomotive, tako da sigurno nećete otići praznih ruku.

Vezana vijest

PreKom PRE KOM ČUVANJE STARINA Vrsni majstori Stjepan Sinković i Mario Malek obnovili su krasan namještaj

Stjepan Sinković iz Preloga ima već dugi staž, punih 37 i pol godina je u radnom odnosu, a u Pre - komu je od samih početaka. Uskoro se bliži i zaslužena mirovina, u koju planira kroz neke dvije godine.

Kao i svaki pravi Priločanec vezan je uz Dravu te će, kako kaže svoje umirovljeničke dane provoditi upravo tamo. U svojoj kamp kućici u kojoj mu, ističe, baš ništa ne nedostaje, a za njega se nijedno more s time ne može mjeriti.

Uz Stjepana Sinkovića, tu je i Mario Malek iz Palinovca koji je u Pre komu 9 mjeseci, po struci soboslikar. - Volim različite poslove, glavno da nije monotono tako da mi tu savršeno odgovara. Dodao je gospodin Malek i naveo kako je do sada radio na sličnim poslovima te mu opis poslova u Centru za ponovnu uporabu nije stran, a ne pada ni teško.

Dvojac je to koji uspješno rješava svaki posao, a kako kažu i sami, sve se na kraju dogovore i uspješno surađuju.

Građani kojima je žao baciti svoj namještaj ili stvari za koje smatraju da bi se mogle ponovno iskoristiti uz obnovu sami dovoze u Centar ili nazovu djelatnike koji ih potom kod njih pokupe i dovoze na restauraciju.

Potom slijedi detaljno čišćenje, pregled i tada se kreće s obnovom. Najčešće se radi obnova stolica, njihovo tapeciranje, a potom slijedi ostali namještaj.

Gospodin Sinković ističe kako ljudi često znaju dovesti svoj namještaj da im ga obnove, a to je često zbog sentimentalne vezanosti uz predmet.

Preuzimanje većih komada namještaja i sličnih dobara na kućnom pragu korisnika obavlja se jedanput mjesečno sukladno kalendaru, a temeljem telefonske prijave na broj 040/645-535 ili email: ponovna.uporaba@pre-kom.hr.

 

Najnovije

Reci što misliš!