Vijesti / Društvo
Društvo
MANIFESTACIJA U DONJEM VIDOVCU Zanimljiv i bogat program za Dane zlata i starih zanata
Općina Donji Vidovec

17. lipnja

MANIFESTACIJA U DONJEM VIDOVCU Zanimljiv i bogat program za Dane zlata i starih zanata

Ispiranje zlata, ali i degustacija zlatarske juhe, žganci i kalampera

Općina Donji Vidovec poznata je po vrlo starom zanatu koji se danas u svijetu rijetko može vidjeti i doživjeti, a to je ispiranje zlata iz rijeke Drave. Stoga se svake godine organizira tradicionalna manifestacija „Dani zlata i starih zanata“. Umijeće ispiranja zlata donjovidovskih zlatara prepoznala je i carica Marija Terezija te im je darovala posebnu povelju davne 1776. godine.

Tom je poveljom ispiračima iz Donjeg Vidovca dodijeljeno pravo za ispiranje zlata na rijekama Dravi, Savi i Muri. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ spoj je lokalne povijesti i turističke ponude gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti i doživjeti zanati poput zlatarenja, košaraštva, medičarstva (s ukusnim napitkom spravljenim od fermetiranog meda – gvircom, ali i licitarskim srcima rađenima po starinskim kalupima), kušati domaća jela poput orehnjače, makovnjače, koružnjače te ponuda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te domaće rukotvorine. Za kulturni dio programa pobrinut će se Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec s gostima iz susjedne Mađarske i Slovenije.

Posjetiteljima manifestacije nudi se mogućnost panoramske vožnje kanalom „HE Dubrava“ gdje će se prezentirati ispiranje zlata, ponuditi degustacija crnog piva proizvedenog u Hotelu Golf iz Donjeg Vidovca i tradicionalnih jela kao što su „zlatarska juha“, „zlatarski žganci“ i „zlatarski kalamper“. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ održat će se 17. lipnja 2023. godine u Donjem Vidovcu, odnosno na kanalu „HE Dubrava“.

Najnovije

Reci što misliš!