Vijesti / Društvo
Društvo
LIDIJA VINKOVIĆ 'Obitelj je naš početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost'
MH

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

LIDIJA VINKOVIĆ 'Obitelj je naš početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost'

Moderno roditeljstvo obilježeno je brojnim promjenama i izazovima

Međunarodni dan obitelji obilježava se svake godine 15. svibnja, kada se promiče svijest o važnosti obitelji te se stavlja naglasak na društvene, ekonomske i demografske procese koji utječu na obitelj.

Obitelj je temeljna jedinica društva u kojoj se formiraju ljudi sa svojim obilježjima, stavovima, uvjerenjima. Najvažniji aspekt obiteljske situacije je toplina odnosa između roditelja i djece. Kako bi naglasili neprocjenjivu ulogu obitelji Ujedinjeni narodi su 1989. godinu proglasili Međunarodnom godinom obitelji, a 15. svibnja 1994. godine prvi put je obilježen Međunarodni dan obitelji pod krilaticom „Da obiteljski dom ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece“. 

Povodom Međunarodnog dana obitelji razgovarali smo s Lidijom Vinković, v.d. voditeljicom Obiteljskog centra Područne službe Međimurske koja nam je približila rad samog centra, ali i upoznala nas s kojim se sve izazovima nose obitelji u 21. stoljeću. 

- U današnje vrijeme sve je veći broj razvoda brakova, jednoroditeljskih obitelji, maloljetničkih trudnoća, obiteljskog nasilja, zloupotrebe sredstava ovisnosti i drugih situacija u kojima je članovima obitelji potrebna stručna pomoć. Moderno roditeljstvo obilježeno je brojnim promjenama i izazovima, što ostvarivanje roditeljske uloge suočava s pritiscima, brigama i očekivanjima drugačijima nego u prijašnjih generacija. Ulazak digitalnih tehnologija u gotovo sve aspekte življenja, demografske promjene te naglasak na osiguranju što veće financijske neovisnosti i sigurnosti, odražava se i na dinamiku odnosa u obitelji.

Neodgovaranje na aktualne djetetove potrebe, izostanak komunikacije i zajedničkog vremena, kao i osjećaj općenitog nezadovoljstva, samo su neke od posljedica promjena modernog društva. Ukoliko ih ne osvijestimo, navedeno može otežati stvaranje poticajnog obiteljskog okruženja i utjecati na smanjenje kvalitete odnosa između članova, što se naposljetku odražava i na društvo u cjelini. Prilagodbom roditeljskog ponašanja te traženjem ravnoteže između izazova današnjice i ostvarenja željenih obiteljskih vrijednosti, osiguravamo stvaranje toplog obiteljskog okruženja te omogućavamo primjereno odgovaranje na potrebe svakog člana obitelji, naglasila je v.d. voditeljica Vinković, dipl.soc. Radnica.

OBITELJSKI CENTAR – PODRUČNA SLUŽBA MEĐIMURSKA

Obiteljski centar osnovan je s ciljem promicanja obiteljskih vrijednosti u društvu i poticanja odgovornog ponašanja, a u njegovom ostvarenju pomažu lokalna i područna (regionalna) uprava, osnovne i srednje škole s područja Međimurske županije te brojne institucije i udruge. Kroz programe i usluge korisnicima se pruža potpora na osobnoj razini, pomaže u promjeni ili prihvaćanju životne situacije, ohrabruje ih se i osnažuje njihov osobni razvoj, a potiče i odgovorno roditeljstvo.

- Obiteljskom centru, Područnoj službi Međimurskoj možete se obratiti kada je Vama ili Vašoj obitelji potrebna stručna pomoć, savjet ili potpora u vezi s brakom, roditeljstvom te suočavanjem sa svakodnevnim pitanjima i problemima na koje nailazite. Zaposlene socijalne radnice, psihologinje i socijalne pedagoginje rado pružaju pomoć i potporu u pronalaženju najpovoljnijeg rješenja nekog problema. Sve djelatnice dodatno su educirane za rad s djecom, mladima i odraslima u kontekstu različitih teškoća (bračne teškoće, odgojna pitanja, vršnjačko nasilje, problemi u ponašanju djece i mladih, manjak samopouzdanja, depresivnost i anksioznost, tugovanje, ovisnosti, poremećaji prehrane i drugo), rekla je naša sugovornica te dodala kako stručne radnice pružaju usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije, psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja i provođenje posebnih obveza maloljetnika. Osim toga, provode se preventivne aktivnosti i programi namijenjeni roditeljima, obitelji, djeci, mladeži i drugim socijalno osjetljivim skupinama te edukacije potencijalnih posvojitelja, grupe podrške i osnaživanja udomitelja te žrtava obiteljskog nasilja, a sve usluge su besplatne.

- Zatražiti pomoć znak je odgovornosti, a ne slabosti, naglasila je v.d. voditeljica Lidija Vinković te uputila poruku povodom Međunarodnog dana obitelji: Obitelj je naš početak i kraj, temeljni kamen, oslonac, snaga i sigurnost! 

Najnovije

Reci što misliš!