Vijesti / Društvo
Društvo
DIJANA FARKAŠ 'Nastavite svojim predanim radom, ljubavlju, strpljenjem i znanjem pozitivno utjecati na kvalitetu života svih bolesnika!'
MH

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

DIJANA FARKAŠ 'Nastavite svojim predanim radom, ljubavlju, strpljenjem i znanjem pozitivno utjecati na kvalitetu života svih bolesnika!'

​Pravo na dostojanstveno plaćen rad i unapređenje radno-pravnog statusa

12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva u spomen na datum rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva.

Medicinske sestre i tehničari i danas se susreću s raznim nedaćama u svojoj profesiji, no usprkos tome pokazuju svoju predanost poslu, ne odustajući pred izazovima.

S godinama povećava se i prepoznatljivost te važnost njihove uloge u društvo, ali i sve veća potreba za pravom na dostojanstveno plaćen rad te unaprjeđenje radno-pravnog statusa.

Tim povodom razgovarali smo s Dijanom Farkaš, članicom Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te glavnom sestrom Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Kakav je danas položaj sestrinske profesije u hrvatskom zdravstvu? S kojim sve problemima se susrećete?

- Medicinske sestre i medicinski tehničari svoju djelatnost provode na svim razinama zdravstvene zaštite, primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj. Sestrinstvo je nezaobilazan segment zdravstvenog sustava bez kojeg pružanje zdravstvene zaštite nije moguće, no adekvatno zbrinjavanje pacijenta moguće je samo timskim pristupom svih zdravstvenih i nezdravstvenih struktura u sustavu. Jedni bez drugih ne možemo funkcionirati, naglasila je Dijana Farkaš.

- U sustavu zdravstva zaposleno je više od trideset tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Činimo oko 47% od ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u sustavu. Da bi se zadovoljili minimalni uvjeti koje nam postavljaju standardi Europske unije i koji su propisani u domaćim propisima, nedostaje nas još nekoliko tisuća, što se naravno odražava na opterećenje postojećeg osoblja u sustavu. Odljev kolega i kolegica u susjedne zemlje sve je veći, čime se stvara dodatan manjak u sustavu, dodala je magistra sestrinstva Farkaš.

- Činjenica je da i u pogledu sustava obrazovanja medicinskih sestara i medicinskih tehničara, postoje određene specifičnosti. Samo za naše zanimanje uveden je petogodišnji srednjoškolski program obrazovanja. Unatrag nekoliko godina pokušavamo da naše zanimanje bude proglašeno deficitarnim, jer se u svim ustanovama u RH djelomično moraju poništavati natječaji zbog manjka zainteresiranih kandidata, pridodala je.

Osim sestrinstva kao nezaobilaznog dijela zdravstvenog sustava te važnost timskog rada često se naglašava kako je biti medicinska sestra ili tehničar, kao i općenito rad u zdravstvu, ne samo posao, već i životni poziv.

- Biti dobra medicinska sestra/tehničar svakako je poziv, ne samo zanimanje. Pacijent nam je uvijek u središtu interesa, nebrojeno puta potrebe pacijenata stavljamo ispred naših. U kroničnom manjku osoblja, neadekvatnom plaćanju rada, nepostojanju ravnopravnog pristupa svim sudionicima u pružanju i osiguravanju pružanja zdravstvene zaštite te povećanje koeficijenata od 3 do 5% u odnosu na ostale profesije što je podcjenjujuće, degradirajuće i omalovažavajuće,  sve je teže zadržati motiviranost, rekla je sestra Farkaš te naglasila da medicinske sestre i medicinski tehničari zaposleni u sustavu zdravstva imaju pravo na dostojanstveno plaćen rad i unapređenje radno-pravnog statusa, rekla je naša sugovornica.

Rad u zdravstvu, općenito, zahtjeva kontinuirano usavršavanje i edukaciju. S jedne strane medicinske se sestre i tehničare potiče na daljnje školovanje, stjecanje naziva prvostupnika i magistra, no i dalje su plaćeni kao djelatnici u zdravstvu sa srednjom stručnom spremom. Ima li nekih pomaka kad je riječ o sistematizaciji radnih mjesta?

- Sestre se školuju na svim razinama školovanja, no nažalost, unatoč toga što se najčešće školuju vlastitim sredstvima, vrednovanje stručne spreme ne ide automatikom po završetku školovanja, već ovisi o dobroj volji uprave pojedine ustanove. Sistematizacija radnih mjesta u našoj ustanovi periodički se prilagođava novim zahtjevima struke. Osnovano je Povjerenstvo za priznavanje prvostupništva i magisterija te se na temelju postavljenih kriterija određuje dinamika priznavanja, pojasnila je.

I za kraj, Vaša poruka medicinskim sestrama i tehničarima povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

- Drage kolegice i kolege, danas su pred nama sve složeniji zahtjevi za utvrđivanje i rješavanje bolesnikovih problema koji uključuju veliku moralnu odgovornost, visoku razinu pronicljivosti u donošenju odluka, znanje, etički pristup, iskustvo, odgovornost, kompetencije i motivaciju. U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva svima upućujem iskrene čestitke za ovaj dan, kao i za sve dane koji dolaze. Nastavite svojim predanim radom, ljubavlju, strpljenjem i znanjem pozitivno utjecati na kvalitetu života svih bolesnika, poručila je magistra sestrinstva Dijana Farkaš.

Najnovije

Reci što misliš!