Vijesti / Društvo
Društvo
IZRAVNA POTPORA Za uzgoj i zaštitu međimurskog konja dodijeljeno 8.000 eura
MH

POTPISAN UGOVOR

IZRAVNA POTPORA Za uzgoj i zaštitu međimurskog konja dodijeljeno 8.000 eura

Ugroženost međimurskog konja na kritičnoj je razini te broji tek 40-ak jedinki

U vijećnici Međimurske županije potpisan je Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta 'Uzgoj i zaštita autohtone pasmine'. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja 'Međimurec' Matija Ladić.

IZRAVNA POTPORA Za uzgoj i zaštitu međimurskog konja dodijeljeno 8.000 eura Fotogalerija

- Međimurska županija pomaže u očuvanju međimurskog konja te smo u okviru potpora u poljoprivredi odredili iznos od 8.000 eura za ugrožene pasmine. No, planiramo ići prema nacionalnim i europskim fondovima kako bismo sačuvali ovaj hrvatski, ali i naš, zavičajni simbol, rekao je župan Posavec zahvalivši članovima udruge uzgajivača međimurskog konja na predanom radu te organizaciji smotre grla koju će prirediti povodom Dana Međimurske županije.

Za očuvanje pasmine na našem području skrbe Udruga „Međimurec“ i reproduktivni centar u privatnom vlasništvu, a trenutna situacija je kritična.

- Ugroženost međimurskog konja na kritičnoj je razini te trenutno imamo tek 40-ak jedinki.  Formirali smo novo rukovodstvo udruge uzgajivača s jedinim ciljem očuvanja pasmine, a time i dijela naše baštine. Ovaj novac nam treba za veterinarske preglede jer je vrijeme pripusta pred nama, rekao je Ladić te pohvalio i dobru suradnju s JU 'Međimurska priroda'. Kako je pojasnio, Udruga bi preuzela upravljanje pašnjakom u Žabniku, a koji bi bio zametak ergele međimurskog konja.

Potpisivanju Ugovora o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta 'Uzgoj i zaštita autohtone pasmine' nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam Međimurske županije Darko Radanović koji je istaknuo kako je Županija krenula u izmjenu aktualnog programa potpora poljoprivredi u sklopu kojeg će uzgajivačima biti ponuđena mogućnost dobivanja poticaja od 300 eura po grlu u cilju stabiliziranja autohtone pasmine konja.    

Najnovije

Reci što misliš!