Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Posjetio ih RTL: Učenici i profesori obnavljaju željezničku postaju na Buzovcu
Screenshot/RTL

zanimljivo gradilište u Čakovcu

VIDEO Posjetio ih RTL: Učenici i profesori obnavljaju željezničku postaju na Buzovcu

Tridesetak učenika sa svojim profesorima bojaju, bruse, gletaju... Željeznička postaja uskoro će zasjati u novom ruhu

Budući monteri, zidari i soboslikari će uz pomoć svojih profesora i vodstva škole obnoviti zapuštenu željezničku postaju Buzovec. Rade sve. Leon Bakač, učenik Graditeljske škole Čakovec, ispričao je da sami bojaju, bruse i gletaju. Pita li se profesore, ipak bez njih ne ide. Oko 30 učenika građevinara će željezničkoj postaji vratiti stari sjaj.

Stručni učitelj praktične nastave u Graditeljskoj školi Čakovec, Zdravko Kolarić, kazao je da učenici još moraju učiti te da još ne mogu raditi.

"Dobro se moraju upoznati s alatima i materijalima. Zato sam ja tu da im pokažem i vjerujem da će puno toga zapamtiti", dodao je Kolarić.

Učenik Leonardo Hrastić rekao je da nije teško, ali da treba vremena za napraviti. O ideji dovođenja postaje u red, rekao je da je sve potrebno obnoviti.

Županija i škola su obnovu dogovorile s HŽ-om, a troškove će snositi Županija.

Voditelj školskih radionica čakovečke Graditeljske škole, Petar Križnar, rekao je: "Pruža im se prilika da pokažu svoje znanje i vještine koje stječu na prvoj godini jer druga i treća odlaze kod poslodavca. Želimo pokazati da to mogu i učenici s poteškoćama."

Za njih je ovo posebno iskustvo. Nema tog zadatka koji neće izvršiti uz pomoć svojih mentora, a i stolarija na željeznici će izgledati kao nova.

Učenici i pomoćni soboslikari Karlo Herjavec i Josip Pintar uz stručnog su učitelja Sinišu Medveda demonstrirali kako to rade.

Nakon što učenici Graditeljske škole završe svoj dio, nastupaju njihovi prijatelji iz Gospodarske škole zaduženi za oslikavanje. Rusa Trajkova, stručna učiteljica u Gospodarskoj školi Čakovec, pojasnila je kako bi željeznička postaja trebala izgledati u konačnici.

"Zadaća im je velika jer će napraviti finalni potez. napravit će murale. Kao motivi su poslužili licitari na drvenim igračkama međimurske županije i kajkavskog kraja", rekla je Trajkova.

Iz HŽ-a kažu da su imali u planu obnovu stajališta, ali Županija i učenici su ih preduhitrili. Obavit će i oni svoj dio radova, ali na ovom gradilištu zna se tko je glavni.

Najnovije

Reci što misliš!