Vijesti / Društvo
Društvo
HUMANITARNA AKCIJA Osmomjesečni Petar teško je bolestan i hitno treba pomoć: Nada postoji u njemačkoj bolnici
Privatna arhiva/Facebook

MALI BORAC

HUMANITARNA AKCIJA Osmomjesečni Petar teško je bolestan i hitno treba pomoć: Nada postoji u njemačkoj bolnici

Rođen je tri mjeseca prije termina u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Jedno je vrijeme proveo u inkubatoru na respiratoru, pluća su mu jako oštećena i osjetljiva, a ne može zatvoriti usta i gutati. Roditelji su doznali da bi mu mogli pomoći liječnici u Njemačkoj, no cijena liječenja je oko 150.000 eura

"Bok! Ja sam Petar Špoljarić. Imam mamu Mateju, tatu Lovru i najbolju seku Pavlu. Međutim ja nisam kao oni..." Tako započinje pismo koje je preplavilo društvene mreže na kojima se dijeli kako bni se skupio novac za liječenje malog osmomjesečnog Petra iz međimurskog sela Goričana.

Vezana vijest

Petar Špoljarić PETAR JE MALI BORAC TREBA MU POMOĆ Službeno krenula akcija za liječenje prerano rođenog Petra iz Goričana

Poruku je u dječakovo ima napisao tata Lovro. Petar ima artrogripozu i ne može ništa s rukama i nogama, trpi bolove, ne može sam jesti, pa ga hrane preko sonde. Ne zna ni sam disati, pa koristi traheostomu, odnosno kanilu. Da je došao na svijet prije 20-ak godina, ne bi preživio.

Rođen je tri mjeseca prije termina u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Jedno je vrijeme proveo u inkubatoru na respiratoru, pluća su mu jako oštećena i osjetljiva, a ne može zatvoriti usta i gutati. Roditelji su doznali da bi mu mogli pomoći liječnici u Njemačkoj, no cijena liječenja je oko 150.000 eura. Zahvaljujući donacijama, u tjedan dana skupljeno je preko 50.000 eura, a osim izravnih uplata na račun otvoren za Petrovo liječenje, organiziraju se razne humanitarne akcije.

Uključili su se i srebrni olimpijac Filip Ude, glumac Jan Kerekeš ... Za 6. svibnja najavljeno je i druženje na šoderici u Goričanu. Kako ističu roditelji, 150.000 eura je iznos do kojeg su došli razgovarajući s roditeljima čija djeca imaju iste zdravstvene probleme. Točan iznos znat će se nakon detaljnih pregleda i plana liječenja.

Petar će, po svemu sudeći, trebati više operativnih zahvata i razna pomagala, a potrajat će i rehabilitacija. Pokrenuta je humanitarna akcija "Petar je mali borac" koja će potrajati do 9. lipnja. U njemačkoj bolnici dobili su termin za prvi pregled 20. travnja. Artrogripoza je prirođena bolest mišića lokomotornog sustava. Klinički simptomi vidljivi su već pri rođenju. Prevalencija varira u različitim istraživanjima između jednog djeteta na 3000 do jednog na 12.000.

Najnovije

Reci što misliš!