GREEN DESTINATIONS AWARD

RUDI GRULA ‘Međimurje se ovim certifikatom jasno odredilo kakve goste želi i kojem se tržištu obraća’

Prema podatcima Svjetske turističke organizacije za 80% turista održivost predstavlja važan element kod donošenja odluke o izboru destinacije te su spremni potrošiti i 20% više kako ne bi ugrozili njezinu održivost

Međimurska županija okrunjena je certifikatom Green Destinations Award čime su prepoznata nastojanja i dugogodišnji predan rad Međimurske županije i njezine Turističke zajednice na stvaranju sadržaja održivog turizma. Oznaka Green Destinations uvrstila je Međimursku županiju u još uvijek mali broj uglednih destinacija iz cijelog svijeta koje su kroz proces certifikacije potvrđene da planiraju i provode najviše standarde kvalitete održivosti.

Usto, oznaka je i snažan marketinški alat u privlačenju gostiju koji sve više biraju destinacije održivog turizma te su u tu svrhu spremni i potrošiti više. Što spomenuti certifikat donosi Međimurskoj županiji, na koji način će utjecati na našu turističku ponudu i vidljivost regije pojasnio nam je Rudi Grula direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Kakvi su dojmovi s najvećeg svjetskog sajma turizma u Berlinu? Je li bilo prilike za predstavljanje Međimurja i stjecanje novih kontakata?

ITB je najveća svjetska turistička burza na kojoj se predstavljalo preko pet tisuća izlagača. Sajam je  namijenjen prije svega turističkim profesionalcima, odnosno poslovnim ljudima i globalnim medijima koji prate turizam, a ne širokoj publici. Međimurje je naravno kap u moru ogromne ponude iz doslovno cijelog svijeta, ali ove godine zahvaljujući certifikaciji za Green Detinations i mi  smo imali svojih ‘pet minuta’ i priliku da se istaknemo. Međimurski tim su uz župana Matiju Posavca i mene činili i djelatnici Termi sv. Martin i putničke agencije ‘Rudi express’ koji su vrlo aktivno radili na direktnoj prodaji. No, ITB je važan i zato jer se na njemu prezentiraju dugoročni globalni trendovi u turizmu i glavne ‘mantre’ bile su održivost i digitalizacija. A tu je, mogu to reći s punim pravom, Međimurje na dobrom putu.

Pojasnite našim čitateljima značenje certifikata Green Destinations Award. Što nam on donosi i na što nas obvezuje? Kako će utjecati na našu turističku ponudu i vidljivost regije?

Green Destinations je znanstveno utemeljena, javna i transparentna metodologija i sustav kvalitete koji u obzir uzima sve faktore koji su bitni za održivo upravljanje turističkom destinacijom, i kao takva predstavlja jedinstven metodološki, a k tome globalno potvrđen i prihvaćen alat za upravljanje turističkom destinacijom. Organizacija Green Destinations (greendestinations.org) i oznake koje dodjeljuju ugledna je međunarodna organizacija koja djeluje prema načelima Ujedinjenih naroda i  čiji rad potvrđuje The Global Sustainable Tourism Council – GSTC®, što je najviše međunarodno tijelo koje uspostavlja i upravlja globalnim standardima za održivo putovanje i turizam, poznatim kao GSTC kriteriji (gstcouncil.org/for-destinations/).

Dakle, Green Destinations standard je priznat u istom rangu međunarodnog povjerenja kao, primjerice, EU Ecolabel (koji je standard u vlasništvu Europske komisije)  ili poput ISO 14001. 

Prema podatcima Svjetske turističke organizacije – UNWTO 80% turista želi putovati održivo te održivost predstavlja važan element kod donošenja odluke o izboru destinacije.  Prema ovom globalnom istraživanju turisti su spremni potrošiti i 20% više da ne bi ugrozili održivost destinacije. Dakle, Međimurje se ovime odredilo kakve goste želi i kojem se tržištu obraća. Jednostavnim riječima rečeno, ovim smo dali jasnu garanciju da ćemo i danas, ali i ubuduće raditi sve da stalno unapređujemo kvalitetu svog okoliša, da stalno radimo na održanju svog kulturnog identiteta i socijalnoj koheziji naše zajednice te da ekonomske koristi od turizma ima što šira zajednica, a ne samo uski krug investitora.  Oznaka Green Destinations nas uvrštava u još uvijek mali broj uglednih destinacija iz cijelog svijeta koji su kroz proces certifikacije potvrđene da planiraju i  provode najviše standarde kvalitete održivosti te je ona vrlo snažan marketinški alat.

Prema broju bodova prilikom certificiranja Međimurju je pripala srebrna oznaka. Koja područja su ocijenjena kao najbolja, a gdje još ima prostora za poboljšanje?

Zbog svoje zahtjevnosti ovaj certifikat ima nekoliko stupnjeva koji su označeni brončanim, srebrnim, zlatnim i platinastim znakom. Platinasti znak označava da destinacija zadovoljava od 90 do 100% od mogućih bodova. Međimurje je ostvarilo 71% bodova.  Najviše ocjene postigli smo u segmentima destinacijskog menadžmenta, odnosno upravljanja destinacijom, njegovanja kulture i tradicije, društvene dobrobiti te održavanja prirode i pejzaža. Puno posla nas još očekuje u kategorijama okoliša i klime. Na primjer, Međimurje je puno postiglo u  razvrstavanju otpada, ali glavni cilj treba biti smanjenje ukupnog volumena generiranog otpada.

Također, puno je učinjeno na upravljanju otpadnim vodama, ali cilj treba biti da se pitka voda ne koristi za pranje automobila ili zalijevanje parkova, već da se za to koristi reciklirana voda. Nadalje, trebamo uspostaviti kontinuirano praćenje kvalitete zraka, praćenje zagađenja bukom, praćenje svjetlosnog zagađenja… Kod pitanja klime turistički sektor mora uspostaviti mjere za izračun ekološkog otiska pojedinog turista kako bismo znali koliko turizma egzaktno, matematički doprinosi CO2 otisku. Kao što vidite, teški zadaci su pred nama kao ukupnom zajednicom da bismo napredovali prema idealu, a to je klimatski neutralan otisak.

Međimurje je prva regija u Hrvatskoj te četvrta u svijetu koja je ispunila uvjete za dobivanje ovog prestižnog certifikata. Međutim, moramo naglasiti da neke destinacije već nose naziv Green Destinations, no ne kao regija.

Prva destinacija koja je u Hrvatskoj ušla u postupak certifikacije je Mali Lošinj koji također ima srebrnu oznaku. Lošinj tu oznaku ima za nivo grada. Međimurje je prvi slučaj u Hrvatskoj i tek četvrti slučaj u svijetu da je tu oznaku dobila REGIJA odnosno u našem slučaju cijela županija. Broj kriterija za razinu grada i regije su isti i iznose 86, no ne treba posebno objašnjavati da je zahtjevnost ispunjavanja tih kriterija veće što je veći i raznolikiji, u okolišnom i gospodarskom smislu, prostor na koji se kriteriji primjenjuju. 

Organizacija Green Destinations  provodi i NATJECANJE TOP 100 stories.  Primjerice, Istarska županija je ove godine osvojila brončanu nagradu za primjer dobre prakse označavanja privatnog smještaja s oznakom Eco Domus. Ova nagrada vrijedi godinu dana, a destinacija se može prijaviti samo dvaput i  nakon toga destinacija može ako želi pristupiti postupku certificiranja za Green Destinations oznaku. Dakle TOP 100 nije uvođenje standarda kvalitete koje je provelo Međimurje. 

Da biste mogli dokazati da zadovoljavate standarde kvalitete koje propisuje Green Destinations moraju se predočiti egzaktni i mjerljivi podatci. Jedan dio tih podataka generira se iz samog djelovanja čitavog niza javnih službi, županijskih uprava i komercijalnih poduzeća. Drugi dio podataka odnosno dokaza (npr. prethodna procjena spremnosti destinacije da uopće pristupi procesu certificiranja, istraživanje turističkog lanca vrijednosti, ispitivanje informiranosti i osviještenosti dionika te analiza spremnosti dionika iz svih sektora za provođenje procesa certifikacije) bilo je potrebno generirati posebno za ovaj postupak certifikacije. Takve analize i elaborate rade nezavisne i ovlaštene tvrtke koje su na tržištu i  čije usluge naravno i koštaju. Ali to je potpuno  razumljivo i normalno u bilo kojem procesu certifikacije što znaju svi oni koji su recimo uvodili ISO 14001 ili npr. EU Ecolabel standard.

Predstavljajući certifikat na Mađerkinom bregu župan Matija Posavec najavio je daljnje aktivnosti na razvoju održivog i zelenog turizma te izrazio želju za dobivanjem zlatne, a potom i platinaste oznake. Koliko nam je to dostižno?

Kao što sam veće prethodno naveo čeka nas ogroman posao. Ali nije ništa nedostižno i to zato što su svi ključni dionici, od politike, privatnih poduzetnika, javnih poduzeća, jedinica lokalnih samouprava, turističkih zajednica i same Međimurske županije, već posložene tako da u svojem redovnom djelovanju streme prema najvišim standardima održivosti. Europska unija već sada, a i ubuduće će, obilno financira takve procese i vjerujem da za dvije godine kada budemo ponovno procjenjivani, što je kod postupka certificiranja također standardna stvar, Međimurje može ostvariti napredak.

I za kraj, koliko održivo i zeleno promišljanje počiva na činjenici da uvijek moramo poći od sebe, odnosno pojedinca?

Primjenjivanje principa održivosti i to ne samo u turizmu, nego u svim sferama gospodarstva i društva općenito nema alternative.  Primjer iz turizma je podatak da najveći svjetski turoperator TUI više ne želi sklapati ugovore s hotelima ili destinacijama koje nemaju neki od certifikata održivosti. A svakom od nas mora biti jasno da nam je ako primjenjujemo u svakodnevnom životu principe zaštite okoliša, štednje energije, čuvanja svog lokalnog kulturnog identiteta i dobiti cijele zajednice, na taj način zapravo štedimo novce, čuvamo zdravlje i svi zajedno kvalitetnije živimo danas, ali i u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije