RABUZINOVI DANI

NOVI MAROF U petak počinju sedmi Rabuzinovi dani u Novom Marofu

Ovog petka u Novom Marofu započinju 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom "Ivan Rabuzin - zadivljen crtežima drugih umjetnika". Izložba će biti otvorena u 18 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a posjetitelji će je moći razgledati do 23. travnja

Gradski muzej Varaždin ima zbirku od 124 crteža poznatih hrvatskih umjetnika, koju je sakupio Ivan Rabuzin i donirao je Gradu Varaždinu 14.3.2003. godine. Neskrivenim oduševljenjem taj je veliki naš umjetnik često pričao o prikupljenim crtežima, diveći se liniji koje ostvaruju crtači u raznim tehnikama svojim sigurnim, čvrstim i vještim rukama. Po svojoj jednostavnosti crtež je grafički prikaz oblika na nekoj površini, ali i osnova vrlo različitim likovnim tehnikama, korištena daleke prethistorije do današnjih dana.

Crtež je izuzetno važan kao edukativno sredstvo, raznorodno i zanimljivo kako prikazanim temama, rješenjima, stilskim karakteristikama i stilovima njihovih stvaraoca. U Rabuzinovoj darovanoj kolekciji su crteži 67 autora. Neki su zastupljeni i s više od jednog crteža, kao na primjer Bela Čikoš Sesija, Mirko Rački, Ivo Režek, Oskar Herman, Krsto Hegedušić i još poneki. Stoga ova izložba predstavlja vrlo različite umjetničke individualnosti gdje se vidi generacijski raspon u načinu umjetničkih izražavanja. 

Rabuzin je bio duboko svjestan, da je crtež uvijek osnova u autonomnom stvaralačkom procesu, osobito kad se radi o akademski obrazovanim umjetnicima. Stoga u ovoj zbirci možemo pratiti početne studije ali i završena crtačka djela (Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vilko Gecan, Vjekoslav Parač, Josip Račić, Menci Clement Crnčić, Jozo Kljaković, Mirko Rački, Ivan Lovrenčić). Tako otkrivamo da je crta zapravo glavno izražajno sredstvo svakog umjetničkog djela.

Prilikom upisa na akademiju likovnih umjetnosti kandidate se prvenstveno prosuđuje po sposobnosti crtanja kao osnove daljnjeg stvaralaštva. Baš kao što je Rabuzin bio duboko svjestan da je vještina dobrog pisanja podloga svake znanosti. U ovoj sjajnoj zbirci imamo prilike vidjeti crteže koji su početne studije (aktovi, portreti, pejzaži) kao i već spomenute crteže koji su završena likovna djela sama po sebi. Ivan Rabuzin je  vrlo često u razgovoru spominjao da je crtež nepravedno zanemarena likovna forma u odnosu prema drugim likovnim tehnikama koje su atraktivnije, pa samim tim i prihvatljivije širokoj publici.

Upravo to ga je vuklo da s velikom ljubavlju prione skupljanju crteža vrhunskih hrvatskih umjetnika. Ovom prigodom, izloženi crteži će posjetiteljima otkriti raznolikost crtačkih zadataka koje su sebi postavljali njihovi autori kroz različitost generacijskih izazova i na koje su savjesno odgovarali. Tako imamo priliku vidjeti na jednom mjestu generacijski raspon crtača čiji radovi počinju od 1893. godine sve do 1959. godine. Tu treba uzeti u obzir da mnogi crteži  nažalost nisu datirani (što je vrlo čest slučaj kada je riječ o crtežu). Dijapazon zastupljenih autora je izuzetno velik kao što je i broj tematika, tehnika i formata.

Zadivit će posjetitelje crtež naše istaknute slikarice Slave Raškaj nastao 1883. godine kada je još bila na školovanju u Beču. Tu su i četiri djela Bele Čikoša Sesije, slikara koji je bio i jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i jedan od začetnika Moderne u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Ovim crtežima predstavljen je i kao crtač religioznih tematika. Ističu se i mnogi drugi hrvatski autori 20. stoljeća kao i oni koji su živjeli na prijelazu 19 . u 20. stoljeće i djelovali upravo kao protagonisti moderne hrvatske umjetnosti (Slava Raškaj, Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Tomislav Krizman). Ističu se i umjetnici koji su izlagali na poznatom zagrebačkom Proljetnom salonu u više navrata od 1916. do 1928. godine (Marijan Trepše, Vladimir Becić, Milivoj Uzelac, Vilko Gecan).

Posebno je dojmljivo što su izložena i tri crteža Mirka Račkog koji je 1879. rođen u Novom Marofu. Tu su i sjajni crteži Krste Hegedušića koji je bio pripadnik grupe Zemlja. U ovoj Zbirci prisutna su mnoga renomirana imena druge polovice 20. stoljeća naravno sa svojim vrlo originalnim i vrlo različitim izrazima i poetikama (Ivan Lovrenčić, Josip Vaništa) i drugi.

No, kao i uvijek prostor izlaganja uvjetuje broj izloženih djela pa smo tako i ovaj puta bili prisiljeni publici pokazati tek 42 crteža i pružiti uvid u crtačko umijeće 29 autora, koje je svojom velikom ljubavi prema njima prikupio veliki umjetnik Novog Marofa, Hrvatske i svijeta – Ivan Rabuzin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije