Vijesti / Društvo
Društvo
VELIKI PROSVJED LIJEČNIKA 'Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo'
Marko Lukunic/Pixsell

'SOS ZA ZDRAVSTVO'

VELIKI PROSVJED LIJEČNIKA 'Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo'

- Iz Hrvatske odlaze mladi. Oni su nisu trebali puno zdravstvenih usluga, ostali su nam stariji, sve bolesniji i s puno dijagnoza. Pri odlasku mladih, boli nas i što odlaze naši mladi kolege, rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

Pod geslom "SOS za zdravstvo", pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim iskazuju nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Prosvjed su organizirali Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk. Nezadovoljni su jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sustavu. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić uvodno se osvrnuo na priopćenje ministra Vilija Beroša.

"Nisam mislio spominjati ministra, ali objavio je priopćenje u kojem je žestoko napao prosvjed i HLK. Moja poruka ministru Berošu je: I vi ste liječnik, pročitate Statut Komore. Ona zastupa prava i štiti interese liječnika. To će činiti bez obzora na vaše napade", rekao je.

"Najponosniji sam čovjek na svijetu. Ponosan sam na sve vas iz cijele Hrvatske, na sve nas jer smo prepoznali važnost ovog trenutka. Ova slika tisuća bijelih kuta govori više od svakog priopćenja. Ova slika govori svima da nam je dosta, pokazuje zajedništvo i odlučnost", tvrdi.

"Želimo liječiti naše ljude. Nemojte nas tjerati iz naše prekrasne zemlje. Netko je rekao da iza nas stoji politika, politička stranka. Naša stranka je hrvatsko zdravstvo, liječnici i naši pacijenti. To je naša stranka", rekao je. 

"Vrijeme šutnje je završilo. Sustav nam se urušava pred očima. Nastavi li se ovako, građani više neće imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Hoćemo konkretna djela, na potezu je Vlada RH, na potezu je premijer Andrej Plenković", naveo je te pozvao kolegice i kolege da ne odustaju. "Naša borba ide dalje. Snaga je u zajedništvu", zaključno je rekao Luetić.

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika, kazala je kako ovo nije skup samo liječnika. Posebno je naglasila što je i mnogo djece došlo s roditeljima. 

"Bijele kute ispunile su Markov trg, a neki su mislili da nećemo uspjeti. E, pa jesmo", navodi.

"Sile i prisile nikada nisu donijele dobre rezultate. Nitko ne želi ući u sustav u kojem već sutra ne znate što vas čeka. Nas neće imati tko zamijeniti na našim radnim mjestima", kaže te zaključuje: "Ne želimo prazne sastanke. Želimo konkretna djela".

Iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske obratio se Marin Smilović. "Kao mladi liječnik osjećam se počašćeno što sam dio ove borbe", ustvrdio je uvodno.

"Unatoč predanom radu, zdravstveni sustav raspada se pred našim očima", kazao je pa dodao: "Godinama smo pognutih glava slušali da moramo biti zahvalni što uopće imamo posao". 

"Samo zajedno možemo postići bolju budućnost. Ne odustajmo dok se ne prihvate svi naši zahtjevi", zaključuje Smilović.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine, ističe kako su se okupili kako bi sačuvali opstojnost liječničke struke.

"Želimo administraciji poručiti da se uhvati posla za koji svi mi plaćamo. Ovdje smo jer želimo premijeru Andreju Plenkoviću reći da je nešto strašno trulo u zdravstvenom sustavu i da je nama toga dosta. Ministar Beroš ne želi ovo čuti, njega ne zanimaju problemi", kaže.

Zaključno je poslala poruku ministru Berošu: "Prepustite posao nekome tko zna, želi, razumije i može".

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, obratila se okupljenima na prosvjedu te istaknula kako joj je drago vidjeti toliko ljudi.

"Proljeće dolazi, mi smo tu liječnici. Je li ovo liječničko proljeće", upitala je. Kako ističe, problemi u zdravstvu su kronični, a situacija akutna. Istaknula je neke ključne probleme pa se osvrnula na komentare kako je u Hrvatskoj sve manje stanovništva, a sve više liječnika.

"Iz Hrvatske odlaze mladi. Oni su nisu trebali puno zdravstvenih usluga, ostali su nam stariji, sve bolesniji i s puno dijagnoza. Pri odlasku mladih, boli nas i što odlaze naši mladi kolege", ističe. 

"Okupili smo se da pošaljemo poruku politici, onima koji imaju moć i alate. Počnite rješavati probleme. Krenite u spas hrvatskog zdravstva", navodi Čulinović-Čaić te dodaje kako je zdravo zdravstvo u interesu svih građana. "Ideologije su nebitne. Ne zanima nas politika, ne zanimaju nas stranke. Obraćam se osobi na kojoj je sada potez, osobi koja danas može učiniti dobro djelo koje će pamtiti generacije. Premijeru Plenkoviću, spasite hrvatsko zdravstvo", ustvrdila je.

Najnovije

Reci što misliš!