Vijesti / Društvo
Društvo
STRUČNA PRAKSA Suradnja Županijske bolnice Čakovec i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
MH

ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC

STRUČNA PRAKSA Suradnja Županijske bolnice Čakovec i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Studentice medicine, buduće liječnice, zahvalile su bolničkom osoblju i Međimurskoj županiji, izrazivši zadovoljstvo što su provele tjedan dana upravo u čakovečkoj Bolnici, gdje su ih lijepo primili i pružili znanje.

Županijska bolnica Čakovec ima status znanstveno-nastavne baze zahvaljujući kojem je uspostavljena suradnja s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Zahvaljujući tome više od 20 studenata medicine ove akademske godine obavlja stručnu praksu u Međimurskoj županiji. Tim povodom u biblioteci čakovečke Bolnice održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena suradnja temeljem koje studenti provode stručne vježbe iz kolegija Simulacija kliničkih vještina.

Suradnja Županijske bolnice Čakovec i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Fotogalerija

- Županijska bolnica Čakovec ima suradnju s više od 33 zdravstvene ustanove, bilo da je riječ o veleučilištima ili sveučilištima. Naročito smo ponosni na suradnju s Medicinskim fakultetom u Rijeci. Učenici i studenti koji dolaze k nama na praksu imaju imenovane svoje mentore koji vode računa da se praksa obavlja sukladno Planu i programu obrazovne ustanove. Županijska bolnica Čakovec, zajedno s osnivačem Međimurskom županijom, potiče edukacije, obrazovanje i suradnju na svim razinama. Veseli me što su se takve suradnje pokazale pozitivne svim uključenim stranama, na što smo vrlo ponosni, rekao je Igor Šegović, dr. med. ravnatelj Županijske bolnice Čakovec izrazivši zadovoljstvo što su se budući mladi liječnici odlučili za obavljanje prakse upravo u čakovečkoj Bolnici.

Županijska bolnica Čakovec od prošle je akademske godine nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci, što znači da studenti zadnjeg semestra šeste godine medicine obavljaju stručnu praksu na jednom od kliničkih odjela, gdje provode tjedan dana u čakovečkoj Bolnici.

- Veliku pažnju pridajemo mentoriranju studenata, budućim mladim liječnicima, s kojima radimo jedan na jedan, što se pokazalo izuzetno kvalitetno. Naša nastojanja za edukacijom mladih kolega daju nam vjetar u leđa za daljnji rad te su nam velika motivacija. Želja za boljitak i bolje obrazovanje naših mladih kolega i njihov ostanak u našoj sredini je i jedan od razloga zbog čega ćemo se mi liječnici sutra okupiti na Markovom trgu, poručila je mentorica dr.sc. Ana Jurin Martić, dr.med. spec.anest.reanimatologije i inten.liječenja u Županijskoj bolnici Čakovec te zahvalila Međimurskoj županiji kao osnivaču koja pokriva troškove smještaja studenata koji dolaze izvan Međimurja.

Zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Danko Blažeka, dr.med., spec. otorinolaringologije izrazio je zadovoljstvo što je dio ove inicijative, ne samo kao liječnik, već i kao dio Uprave.

- Kao Uprava potičemo suradnju Županijske bolnice Čakovec s drugim ustanovama. Ako postoje slične inicijative iz drugih medicinskih fakulteta iz drugih krajeva Hrvatske drago mi je da kao liječnik specijalist otorinolaringologije mogu svoju struku približiti studentima. Ovo je već druga godina kako provodimo praksu s riječkim Medicinskim fakultetom i zadovoljstvo mi je što mogu reći da je interes sve veći te nam dolazi sve više studenata. To znači da smo se uspjeli individualno približiti svakom studentu kao mentori, detaljnije im objasniti problematiku rada te način razmišljanja liječnika specijalista, gdje budući liječnici već tijekom svojih studentskih dana imaju prilike upoznati kako će njihov rad izgledati u budućnosti, rekao je zamjenik ravnatelja Blažeka.

Primjer lijepe suradnje s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, čiji studenti obavljaju program stručne prakse u čakovečkoj Bolnici, uz podršku osnivača Međimurske županije, pohvalio je i župan Matija Posavec.

- Želim izraziti zahvalnost i dobrodošlicu studentima, njih 23 od kojih je 15 iz Međimurja. Vjerujem se da su dobili nove vještine i znanja, a nama pomogli u držanju razine kvalitete zdravstvene zaštite u Županijskoj bolnici Čakovec. Biti nastavna baza jednom sveučilištu i fakultetu velika je stvar. Trebamo težiti izvrsnosti, suradnji i komunikaciji s domaćim i međunarodnim znanstvenim ustanovama. Ujedno, ovom suradnjom budući liječnici mogu vidjeti kako napreduju radovi na ulaganju u naš zdravstveni sustav koji nikad nisu bili izdašniji, a sve kako bi pacijentima osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, bolje uvjete i vrhunsku opremu, i s time nećemo stati, naglasio je župan.

Studentice medicine, buduće liječnice, zahvalile su bolničkom osoblju i Međimurskoj županiji, izrazivši zadovoljstvo što su provele tjedan dana upravo u čakovečkoj Bolnici, gdje su ih lijepo primili i pružili znanje.

Najnovije

Reci što misliš!