Vijesti / Društvo
Društvo
MURSKO SREDIŠĆE Pomozi si sam, jer teško da će ti Vlada...
List Međimurje/Izak Vrtarić

štete od prirodnih nepogoda

MURSKO SREDIŠĆE Pomozi si sam, jer teško da će ti Vlada...

Ukupne lanjske štete od prirodnih nepogoda najviše su u proteklih deset godina

Tijekom 2022. godine područje grada Mursko Središće dva je puta pogodila prirodna nepogoda, koju je na prijedlog gradonačelnika proglasio međimurski župan. Prvo je 2. lipnja proglašena nepogoda zbog tuče. Tuča je zabilježena 25. svibnja, a nepogoda je proglašena i na području Preloga i Svete Marije, stoji u gradskom izvještaju o izvršenju plana djelovanja  Grada u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu. Tuča je izazvala velike štete u voćnjacima, povrtnjacima i na poljima. Stiglo je deset prijava, a konačna šteta procijenjena je na 584 tisuće kuna. 

Potom je, 30. kolovoza, proglašena nepogoda zbog suše koja je pogodila cijelo Međimurje. Od druge polovice lipnja do druge polovice kolovoza zabilježene su visoke temperature, a padalina je bilo premalo. Stoga su nastale štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama, na krmnom bilju, u voćnjacima i vinogradima. S područja grada stiglo je 58 prijava, a šteta je procijenjena na 5,102 milijuna kuna. 
I 62 lipe...

Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obradilo je prijave i unijelo ih u registar šteta te ih dostavilo županijskom povjerenstvu. 
- Postotak osiguranja u imovine, posebno u poljoprivredi, iznimno je malen. Imovinu je potrebno osigurati u većoj mjeri, jer pomoć iz državnog proračuna nije dostatna za pokriće nastalih šteta - stoji u zaključku izvještaja. Prethodno je konstatirano kako je 22. prosinca, odlukom Vlade RH o dodjeli pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica nepogoda u 2022. (i dijelom u 2021. godini), Murskom Središću dodijeljeno 23.458 kuna. I 62 lipe... 

Postoji i novi plan djelovanja, za 2023. godinu, u kojem su pobrojane preventivne mjere, kao i mjere za ublažavanje i otklanjanje posljedica - te nositelji tih mjera. U planu se nalazi i tablica u kojoj su pobrojane nepogode u prošlih deset godina. Ponekih godina nisu zabilježene, a ukupna šteta iz 2022. je najviša šteta zabilježena u jednoj godini! Utjecaj klimatskih promjena je jedna od najvećih prijetnji današnjem društvu, stoji u tom planu, uz opasku da se očekuje nastanak novih (velikih) šteta u poljoprivredi. I opet, predlaže se osiguravanje imovine.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3541

Najnovije

Reci što misliš!