Vijesti / Društvo
Društvo
DONJI VIDOVEC Emocije nisu dovoljne za postavljanje ploča
List Međimurje/Martina Kovač Radmanić

KOD ARPADA

DONJI VIDOVEC Emocije nisu dovoljne za postavljanje ploča

Jedan posjet glavnog čuvara prirode Velimira Bašeka iz Javne ustanove Međimurska priroda prodrmao je emocije mještana...

Prepoznatljivi simbol općine Donji Vidovec hrast je lužnjak zvan Arpad. Osim što na spomen Arpada svi znaju da se on nalazi u Donjem Vidovcu, o njemu brine i općina, ali i mještani. Općinski dio obuhvaća uređenje i održavanje zaštićenog područja ispod stabla i krošnje, kao i orezivanje grana, a skupina mještana koja ga godinama prati, čak i prije no što je postao zaštićen 1995. godine, brižno mjeri Arpadov opseg, promatra ga i pamti te zapisuje njegove promjene. 

- Osim što se nalazi u srcu mjesta, emotivno veže i sve nas, govorili su nam mještani kada smo pisali o tradiciji mjerenja opsega stabla.

DONJI VIDOVEC Emocije nisu dovoljne za postavljanje ploča Fotogalerija

No, jedan posjet glavnog čuvara prirode Velimira Bašeka iz Javne ustanove Međimurska priroda prodrmao je emocije mještana.

Nemaju dozvolu

- Prilikom posjete zaštićenom stablu uočili smo postavljene dvije ploče, onu s mjerama opsega Arpada kao i okvir za fotografiranje za koje Općina nije ishodila odobrenje nadležnog Upravnog odjela Međimurske županije. Sukladno protokolu, upozorili smo ih da, iako mi iskreno podržavamo inicijativu mještana za postavljanje tabli, one nisu postavljene prema protokolu. Kada bismo svi samoinicijativno postavljali obilježja prema svojim željama na zaštićenim područjima, dobili bismo cirkus, odgovorio nam je čuvar prirode Bašek.

Da će ploče biti uklonjene, potvrdila nm je i općinska načelnica Bojana Petrić.

- Svjesni smo da je prekršen protokol te da smo za ploče trebali ishoditi dozvole. Upozoreni smo, ploče ćemo maknuti, a za njih imamo već i novo mjesto. Onu s mjerama opsega hrasta ćemo smjestiti u dio između zgrade slastičarnice i pošte koji je u općinskom vlasništvu, rekla je Petrić.

Pogodilo nas je

O cijeloj smo situaciji razgovarali i s jednim od inicijatora postavljanja ploče s mjerama opsega Arpada, Alojzijem Kuzmićem.

- Gospodin Bašek nam je pojasnio protokol i shvaćamo da postoje pravila struke kojih se treba držati. Iako nas je ova vijest pogodila kao grom iz vedra neba, jer namjera nije bila ni na bilo koji način uzurpirati zaštićeni dio, složili smo se da ćemo ploču premjestiti, a u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode dobiti i dio službene info ploče na kojem će biti zapisane i naše mjere. Tradiciju ćemo provoditi i dalje, ali prema pravilima struke, rekao nam je Alojzije.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.535

Najnovije

Reci što misliš!