ZBOG PROBLEMA OTPADA

PRIBISLAVEC Kod romskog naselja dvadesetak kamera

Usporedno sa sanacijom otpada postavlja se i videonadzor koji bi trebao biti u funkciji kroz nekoliko mjeseci

Kod romskog naselja u Pribislavcu u tijeku je dugo najavljivano čišćenje i saniranje ilegalnih odlagališta otpada, a radovi se u potpunosti financirani od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čišćenje otpada pred Općinu je stavilo dodatne izazove.

– Količina otpada je veća nego što je primarno dogovoreno za čišćenje ali sve se čisti sukladno zakonu o gospodarenju otpadom i prema planu sanacije. Povećanje količine otpada i cijene se korigiralo prema zakonu o javnoj nabavi, za projekt nam je odobreno 2,9 milijuna kuna i u tom iznosu će se sve odraditi jer količine nisu drastično veće pa da bi povećanje bilo iznad pravila, ističe načelnik Matija Ladić uz napomenu da je sanacija otpada pri kraju.

Kamere 

Usporedno s čišćenjem postavlja se i videonadzor koji bi trebao biti u funkciji kroz nekoliko mjeseci.

– Plan je da se nakon čišćenja deponija postavi 16 kamera, a ako bude potrebe dodati će se još koja pa možda bude i do 20 kamera. Postaviti će se i dva velika spremnika za odlaganje otpada pa da se otpad ne baca u prirodu i nadam se da će to dati rezultata. Znamo da problem otpada u romskom naselju nije riješen ni desetak godina unazad kad su se odlagališta uz naselje sanirala u više navrata, ali postavljanjem video nadzora ćemo dobiti kontrolu nad površinama te ćemo moći uhvatiti počinitelje. Do sad su prijave bile po načelu rekla kazala i dok je komunalni redar stigao u naselje počinitelj u pravilu više nije bio prisutan. Snimke će biti dokazni materijal pomoću kojeg će se uz pomoć policije utvrditi počinitelj, pojašnjava načelnik Ladić.

Nema više “samoniklih” građevina

Pribislavečko romsko naselje osim problema s ilegalnim odlagalištima otpada poznato je i po ilegalnoj gradnji. Kakva je trenutna situacija?

– Nakon zaustavljanja gradnje dvije građevine od prije godinu i pol imali smo nekoliko pokušaja ilegalne gradnje ali je sve zaustavljeno bez pompe i inspektora. Oni koji su krenuli s gradnjom spomenutih nastambi bili su sankcionirani i to je bila dobra poruka svima što ilegalna gradnja znači i od tada nemamo novih “samoniklih” građevina u naselju, potvrdi je Ladić.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.535

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije