Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Predstavljeni 'fragmenti stvarnosti' akademskog slikara-grafičara Veljka Posavca
MH

IZLOŽBA SLIKA

FOTO Predstavljeni 'fragmenti stvarnosti' akademskog slikara-grafičara Veljka Posavca

Izložba 'Fragmenti stvarnosti' ostaje otvorena do 28. veljače

U izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu otvorena je izložba slika 'Fragmenti stvarnosti' akademskog slikara-grafičara Veljka Posavca. Kako je prilikom otvorenja izložbe naglasila magistra povijesti umjetnosti Tanja Karas kroz 17 radova ulja na platnu, akrile i radove izvedene u kombiniranoj tehnici autor se bavi problematikom objektivne prisutnosti trenutka, koliko i objektivne prisutnosti u trenutku koji nesvjesno propuštamo doživjeti. 

Izložba Veljka Posavca Fotogalerija

- Dok gledamo te fotografije postavlja se pitanje čega se točno mi sjećamo: pravog trenutka koji smo propustili gledajući u naš ekran ili se prisjećamo onoga što je bilo dok nismo bili prisutni, rekla je Karas.

U 'Fragmentima stvarnosti' Posavec je svoju priču započeo prikazom sobne biljke koja se nalazi u njegovom stanu u Varaždinu i time publici otvorio vrata svog svijeta. Na nju se nadovezuju prizori iz njegovog drugog doma, Šolte, koji su zastupljeni prikazima smokvi, ali i brojnih aktivnosti ljetnog uživanja na moru. Drugi dio ciklusa čine naoko apstraktne kompozicije na kojima Posavec oslikava platna energičnim, gotovo ekspresionističkim potezima, upotpunjenim metalnim šipkama. No, svi radovi nose istu poruku: - Trenutku u vremenu možemo se vratiti naknadno kroz vizualne podsjetnike, međutim osjećaj možemo proživjeti jedino kroz iskustvo prisutnosti koje zahtijeva odmak od virtualnog i pomak ka svakodnevnom, naglasila je Karas.

Prilikom otvorenja Posavec je uputio riječi zahvale Centru za kulturu i Tanji Karas, a najviše svojoj obitelji koja mu pruža bezuvjetnu podršku u stvaranju te ujedno pozvao posjetitelje da razgledaju izložbu. 

Inače, Veljko Posavec rođen je 1984. godine u Čakovcu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, Odjel grafike u Zagrebu. 2007. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nevenke Arbanas. Izlagao je na nekoliko samostalnih i mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za najuspješnije diplomante 2005./2006., posebne pohvale publike na 03. DAAK u Koprivnici i pobjednik natječaja Punkufer kreative Varaždin na Špancirfestu. Član je HDLU Varaždin, HDLU Međimurje i HDLU Zagreb. Živi i radi na relaciji Varaždin-Nedelišće. 

Najnovije

Reci što misliš!