PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

ALEKSANDRA HAMPAMER Premalo se radi na prevenciji kako psi ne bi uopće došli do skloništa

Za neoznačavanje psa mikročipom propisana je novčana kazna od 530 do 1.990 eura!

– Redovita kontrola populacije pasa, subvencioniranje kastracije i mjera trajne sterilizacije te propisivanje uvjeta držanja, preventivne su mjere koje svaka jedinica lokalne samouprave relativno lako može provesti kako bi se spriječio velik broj napuštenih pasa na području Međimurske županije. Jedino općina Belica sufinancira troškove sterilizacije, a to je definitivno jeftinije od troškova smještaja pasa u sklonište.

>> Napušteni psi

Istraživanja pokazuju da u šest godina ženka psa može na svijet donijeti 67.000 štenaca, a mačka u osam godina čak 2 milijuna mačića. To su ogromne brojke s kojima se i mi susrećemo u romskim naseljima. 2018. godine proveli smo projekt u svim romskim naseljima, da bi prošle godine bili gotovo na početku, istaknula je voditeljica Skloništa za životinje ‘Prijatelji’ Aleksandra Hampamer na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika Međimurske županije. 

Previše kurative, a premalo preventive

– Ono što često ističem je da na našem području nedostaje prevencije. Radimo puno kurative, odnosno zbrinjavanje pasa u sklonište, a premalo se radi na prevenciji kako ti psi uopće ne bi došli do skloništa, dodala je. 

Kako se moglo čuti trenutno u skloništu boravi 545 pasa i posljednjih godina, zbog projekta zbrinjavanja pasa iz romskih naselja koji se provodi u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, taj broj uvijek je pred maksimalnim kapacitetom. Sklonište je prošle godine prihvatilo oko 900 pasa, što je udrugu koja ga vodi koštalo 3,8 milijuna kuna. 38% ukupnih troškova pokrivaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, dok se preostali iznos financira iz donacija, projektnih sredstava i sponzorstava. 

– Kad bi se 2 milijuna kuna moglo usmjeriti u preventivu, a ne u kurativu mi bi u jednoj godini riješili problem napuštenih pasa na području cijele Međimurske županije. Troškovi zbrinjavanja samo jednog psa koji mora ići u sklonište iznose 1.350 kuna. Tim novcima pokriva se cijepljenje protiv zaraznih bolesti, čišćenje od unutarnjih i vanjskih nametnika, cijepljenje protiv bjesnoće, označavanje psa mikročipom i kastracija te u tom iznosu jedva da ostane za troškove hrane za tri mjeseca. Naime, ni jedan pas ne boravi u skloništu mjesec dana jer sve ovo ne stignemo riješiti u unutar mjesec dana da bi mogao ići na udomljenje, naglasila je Hampamer. 

Održavanje skloništa uključuje i plaće djelatnika kojih je trenutno 15, a tome treba dodati i   troškove za režije, ogrjev, gorivo, održavanje dvorišta i bokseva, veterinarske troškove i liječenje, budući da većina pasa koji dolaze u sklonište su ili bolesni ili ranjeni. 

Kazna od 520 do 2.000 eura ako pas nije mikročipiran

Voditeljica Skloništa upoznala je sudionike Kolegija s opcijama i alatima koje unutar zakonskih mogućnosti mogu provesti jedinice lokalne samouprave. Među njima je redovita kontrola vlasnika pasa.

–  Jedinice lokalne samouprave bile su obvezne provesti kontrolu pasa. Neke jesu, neke djelomično, a neke uopće. Slična je situacija i na razini cijele Hrvatske. Među općinama koje to redovito rade su, primjerice, Donji Kraljevec i Belica koje imaju bazu svih vlasnika pasa, a neke čak i sa slikama pasa. Na tim područjima bilježimo i znatno manji broj napuštenih pasa koji završavaju u skloništu.

– Istražujući razne oglase unutar u samo mjesec dana naišli na brojne oglase neregistriranog uzgoja i prodaje pasa vrijedne čak 49 milijuna kuna. To su ogromna sredstva koja se ne slijevaju ni u kakav proračun. Usto, kod prodaje pasa mora se navesti broj mikročipa psa i broj mikročipa majke, što na oglasnicima također nećete naći. Tu bih naglasila i novi pravilnik o uzgoju koji propisuje da ukoliko netko ima i jednu ženku i želi se baviti uzgojem, mora biti registriran u upisnik u Ministarstvo poljoprivrede, i naravno biti   registriran za djelatnost uzgoja, pripomenula je. 

Dodajmo za kraj da je krajem godine izašao i novi Zakon o zdravlju životinja gdje je propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od štenjenja. Za neoznačavanje psa mikročipom propisana je novčana kazna od 530 do 1.990 eura

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije