Vijesti / Društvo
Društvo
POVIJEST PIVA Limenka je 'rođena' prije 88 godina!
Ilustracija

DANAS JE DAN PIVE U LIMENKI

POVIJEST PIVA Limenka je 'rođena' prije 88 godina!

Limenka je rođena prije 88 godina!

Pivska limenka se prvi put pojavila na jučerašnji dan prije 88 godina – 24. siječnja 1935.

Ideja da se napici prodaju u limenoj ambalaži potječe iz vremena američke prohibicije. Kada je pivovara Krueger u studenom 1933. godine svojim najvjernijim potrošačima dala za probu dvije tisuće komada svoga novog proizvoda, nazvanog Krueger’s Special Beer u konzervi koju je proizvela tvrtka American Can Company, čak 91 posto ispitanika diglo je palac gore u znak prihvaćanja te novotarije i povijest je mogla početi. No, ipak je prošlo više od godinu dana do početka prodaje piva i limenkama, te se prva šarža piva ove pivovare iz Richmonda u Virdžiniji u trgovinama pojavila 24. siječnja 1935. Bile su to dvije vrste piva – Krueger’s Cream Ale i Krueger’s Finest Beer.  

Pivo u limenci brzo je osvojilo potrošače, jer je ta ambalaža bila lagana, pivo se moglo brzo ohladiti, limenka je praktično bila nelomljiva, a izostalo je i složeno kauciranje boca. Limenku se jednostavno popili, bacili i – gotova stvar! Postala je u određenom smislu svojevrsnim antipodom luksuznim koktelima i nobl vinima.

Tijekom Drugog svjetskog rata bila je proizvodnja pivskih limenki u velikoj mjeri prekinuta zbog nedostatka metala, ali je nakon rata obnovljena.

Tek 1958. počele su se proizvoditi limenke od aluminija, a i tada je pivopija limenku morao probiti oštrim predmetom, na primjer otvaračem za konzerve. Još četiri godine prošlo je do izuma sistema otvaranja limenki bez upotrebe posebne naprave. Taj je sistem predstavila pivovara u Pittsburghu. Početkom 60-ih godina u Sjedinjenim su Državama limenke su u prodaji pretekle staklene boce. Godine 1977. riješen je i problem metalnog prstena uz pomoć kojeg se limenka otvara – on je naime, uglavnom završavao odbačen na tlo, što je bila ozbiljna ekološka prijetnja. te godine je Amerikanac Daniel F. Cidzik patentirao sistem koji se koristi i danas i kojima se povlačenjem limenog kruga dio poklopca utisne u unutrašnjost limenke.

Bezalkoholni napici su se u limenke počeli puniti nakon Drugog svjetskog rata – prvo je počela raditi Coca Cola 1948, piše mancave.hr

Najnovije

Reci što misliš!