Vijesti / Društvo
Društvo
UDRUGA GLUHIH ČAKOVEC Slušni aparati skuplji od zlata
Tomislav Miletic/PIXSELL

VRLO SU SKUPI

UDRUGA GLUHIH ČAKOVEC Slušni aparati skuplji od zlata

Kakve su cijene i može li se kako pomoći, provjerili smo kod stručne suradnice Udruge gluhih Čakovec Nade Igrec

Gotovo da i nema proizvoda koji od početka inflacije u Hrvatskoj nije poskupio. No, još i prije krize, skupina ljudi suočava se s visokim cijenama medicinskog pomagala koje im je prijeko potrebno za funkcioniranje u svakodnevnom životu. Riječ je o gluhim i nagluhim osobama, odnosno skupoći slušnih aparata, na što nam je ovih dana ukazala jedna čitateljica.

Kakve su cijene i može li se kako pomoći, provjerili smo kod stručne suradnice Udruge gluhih Čakovec Nade Igrec. Kaže da je problematika oko nabave i korištenja slušnih aparata prilično opširna i zahtjevna no, najvažnije činjenice su sljedeće. 

- Cijena pojedinog aparata kreće se od 200 eura pa do 2673 eura (20.000 kuna) s time da je aparat po cijeni od 200 kuna uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju u kategoriji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i to s rokom na sedam godina te na osnovu dijagnoze može biti odobren jedan ili dva aparata. Na našem području posluje nekoliko proizvođača, odnosno distributera slušnih pomagala i oni određuju cijene na tržištu te na njih ne može utjecati nitko iz udruga koje okupljaju gluhe i nagluhe osobe.

Od naših članova slušamo različite komentare, a uz cijenu, oni se najčešće odnose na kvalitetu aparata kao i usluga servisiranja. Očekuje se donošenje novog Zakona o inkluzivnom dodatku, a s njime i poboljšanje uvjeta života osoba s oštećenjem sluha gdje će, vjerujemo, i ova problematika vjerojatno biti ublažena, kaže Nada Igrec. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.533

Najnovije

Reci što misliš!