Vijesti / Društvo
Društvo
PROJEKT 'NO BOUNDARIES' Za što veću tjelesnu aktivnosti osoba s invaliditetom iz Međimurja, Slovenije i Mađarske
MH

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

PROJEKT 'NO BOUNDARIES' Za što veću tjelesnu aktivnosti osoba s invaliditetom iz Međimurja, Slovenije i Mađarske

U sklopu projekta kreirat će se i program za sportove na vodi za osobe s invaliditetom

U Riznici Međimurja predstavljen je projekt „No boundaries” kojim se nastoji potaknuti osobe s invaliditetom na što veće sudjelovanje u sportu i tjelesnim aktivnostima, s naglaskom na promicanje sportskih aktivnosti kao važnog čimbenika zdravlja osoba s invaliditetom, ali i poticanje volonterizma u sportu. Nositelj projekta je Međimurska županija, dok kao partneri sudjeluju Općina Lendava iz Slovenije te Razvojna agencija jezera Balaton iz Mađarske.

- Drago mi je da u Međimurskoj županiji provodimo još jedan projekt koji se odnosi na osobe s invaliditetom. Kao županija puno ulažemo u bolje životne uvjete za najranjiviju skupinu društva. U sklopu projekta, kojeg provodimo zajedno s partnerima iz Slovenije i Mađarske, 30 volontera će provoditi sportske aktivnosti za 120 osoba s invaliditetom, u suradnji s udrugama koje se brinu o njima. Mislim da ovaj projekt pruža dobar način kako da ih što kvalitetnije uključimo u svakodnevni život, rekao je župan Matija Posavec.

Međimurska županija u projektu sa Slovenijom i Mađarskom za osobe s invaliditetom Fotogalerija

Ovaj hvalevrijedan projekt pozdravili su i partneri: Martina Bukovec ravnateljica Zavoda za turizam i razvoj Lendave i dr. Gabor Molnar ravnatelj Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton, dok se ispred udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom obratila izvršna direktorica Udruge „Pogled” Jasenka Martinčević. Okupljene je pozdravila i pročelnica UO za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić, nadležnog upravnog tijela Međimurske županije iz kojeg će dvije osobe biti zadužene za provedbu projektnih aktivnosti.

Ovim projektom želi se potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima i sadržajima na projektnim područjima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom. S obzirom na činjenicu da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost. Projektom će biti obuhvaćene osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, odnosno djeca, odrasli i starije osobe. U 18 mjeseci njegova trajanja provest će se niz aktivnosti, u koje će biti uključeni i vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom, a provest će se i obuka volontera.

Projekt je vrijedan 200.000 eura, od čega se 110.000 eura odnosi na Međimursku županiju kao nositelja te se provodi uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e koja je i pripremila projektni prijedlog.

Najnovije

Reci što misliš!