Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Održana kulinarska radionica izrade najpoznatije međimurske slastice, međimurske gibanice
LAG Međimurski doli i bregi

MEĐIMURSKA GIBANICA

FOTO Održana kulinarska radionica izrade najpoznatije međimurske slastice, međimurske gibanice

Međimurska gibanica danas je prepoznatljiv i specifičan kolač: između listova tankog tijesta jedan iznad drugog dolaze četiri nadjeva, a na vrh vrhnje

U četvrtak, 01. prosinca 2022. godine održana je radionica za izradu tradicionalne međimurske slastice „međimurske gibanice“. LAG Međimurski doli i bregi je organizirao radionicu u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Okusi domaće!“ s ciljem edukacije i promocije slatkih jela međimurske kuhinje i usmjerio se na kraljicu naših slastica  – međimursku gibanicu.

Kulinarska radionica izrade najpoznatije međimurske slastice Fotogalerija

Radionicu međimurske gibanice, na kojoj su zajednički sudjelovali projektni partneri i brojne članice našeg LAG-a, vodila je Slađana Herman, nastavnica u Srednjoj školi Prelog i chef u restoranu Herman. Sudionicima radionice, voditeljica je detaljno prezentirana izradu međimurske gibanice i otkrila brojne slastičarske trikove koji pridonose bržoj pripremi i nadasve ukusnoj izvedbi gibanice. Polaznici su u dobroj atmosferi i međusobnoj razmjeni iskustava uspješno svladali pripremu četveroslojne, bogato nadjevene i vrlo kalorične međimurske slastice, koju su na kraju i svi sa zadovoljstvom degustirali.

Ova radionica bila je uvodni događaj u sljedeću aktivnost LAG-a Međimurski doli i bregi u sklopu navedenog projekta - priprema i izrada monografije o međimurskoj gibanici, kako bi naša najpoznatija slastica dobila pažnju koju zaslužuje te da se s njezinim nastankom i izradom upozna što veći broj ljubitelja slastica izvan našeg Međimurja.
LAG Međimurski doli i bregi, LAG Mura-Drava i LAG Moslavina provode međuteritorijalni projekt suradnje „Okusi domaće!“ koji je usmjeren na razvoj ruralnog/gastronomskog turizma te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine.

Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”.

 

Najnovije

Reci što misliš!