Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Predstavljena knjiga 'Nematerijalna baština Međimurja' autorice Janje Kovač
MH

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC

FOTO Predstavljena knjiga 'Nematerijalna baština Međimurja' autorice Janje Kovač

Pored knjige predstavljen je i kalendar za 2023. godinu na temu nematerijalne baštine

U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja održana je svečana promocija knjige „Nematerijalna baština Međimurja” autorice Janje Kovač. Knjiga donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina te prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Predstavljena knjiga 'Nematerijalna baština Međimurja' autorice Janje Kovač Fotogalerija

- Izdavanje ove monografije bio je logični slijed nakon prošlogodišnjeg otvorenja Riznice Međimurja. Knjiga koju je napisala Janja Kovač, viša kustosica i voditeljica etnografskog odjela, krasan je dodatak samom Muzeju. Sretna sam što konačno možemo uzeti ovu monografiju u ruke i na jednom mjestu pročitati i naučiti nešto novo o baštini našeg kraja. Ujedno ova je monografija i odličan suvenir - poklon, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

- Rad na sistematizaciji podataka o nematerijalnoj baštini Međimurja započeo je 2016. godine kada smo i počeli pripremati projekt Riznica Međimurja. Podaci su postojali i prije, za što su zaslužne moje prethodnice u etnografskom odjelu: Ljubica Ramušćak, Smiljana Petr-Marčec, Jelena Tisaj pa čak i kolegice koje su neko vrijeme bile na zamijeni. Sve su one vrijedno sakupljale djeliće nematerijalne baštine. Ovom publikacijom htjeli smo na popularan način predstaviti nematerijalnu baštinu Međimurja široj publici. Knjiga je bogato opremljena visokokvalitetnim fotografijama za koje je većinom zaslužan Denis Perčić i pisana je na dva jezika - hrvatskom i engleskom, naglasila je autorica Janja Kovač.

U knjizi je obrađeno 18 dobara koja su zaštićena ili su u završenoj fazi postupka zaštite. To su: umijeće izrade „črnih pisanica“ u naselju Donja Dubrava, Štrigovska skupina govora / Kotoripska skupina govora, umijeće izrade nakita – božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – „kinč“ na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeće vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeće izrade tradicijske pokladne maske „pikač“ u Selnici, umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica s područja sjeverozapadne Hrvatske, svetomarska toponimija, umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja, umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, Međimurska popevka, hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa, umijeće izrade i nošenja tradicijske pokladne maske „cimeri“ u Murskom Središću, medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i tradicije hrvatskog lovstva.

Uz knjigu o nematerijalnoj baštini predstavljen je i muzejski kalendar za 2023. godinu, također na temu nematerijalne baštine. Dizajn knjige i kalendara potpisuje studio Reci Da. Knjiga i kalendar možete nabaviti u suvenirnici Riznice Međimurja.

Najnovije

Reci što misliš!