Vijesti / Društvo
Društvo
ČUVARI MALIH ZVIJEZDA Udruga za sindrom Down Međimurske županije promovirala kalendar za 2023. godinu
MH

UDRUGA ZA SINDROM DOWN

ČUVARI MALIH ZVIJEZDA Udruga za sindrom Down Međimurske županije promovirala kalendar za 2023. godinu

Stranice kalendara krase male zvijezde i povijesne postrojbe Hrvatske

U zgradi Scheier promoviran je kalendar za 2023. godinu. Pored malih zvijezda, djece sa sindromom Down, ove godine stranice kalendara krase i povijesne postrojbe Republike Hrvatske. Svojom raskošnom opremom, starinskim oružjem, simbolima i dostojanstvenom ljepotom pripadnici povijesnih postrojbi oduševili su mališane, a neki od tih čarobnih trenutaka zabilježeni su na kalendaru.

ČUVARI MALIH ZVIJEZDA Udruga za sindrom Down Međimurske županije promovirala kalendar za 2023. godinu Fotogalerija

- Iznimno smo ponosni na naš projekt koji vam možemo predstaviti i želja nam je da bude realiziran svake godine. Kupnjom kalendara omogućujete nesmetano provođenje terapija. Redovni rad udruge usmjeren je u nekoliko pravaca. Posebno bih želio istaknuti provođenje različitih rehabilitacijskih programa za djecu, kao što su logoped, rehabilitator, psiholog, gimnastika, terapijsko jahanje, plivanje, fizikalna terapija, neurofeedback i kreativne radionice. Težimo uključivanju naše djece u redovne odgojno-obrazovne procese i zahvalni smo zajednici koja se senzibilizirala za potrebe naše djece da budu punopravni članovi te iste zajednice i pripomognu njenom razvoju, rekao je između ostalog Nenad Štrek predsjednik Udruge za sindrom Down.

Fotografiranju za kalendar uključile su se brojne postrojbe: 10. satnija Ivanić, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel, Kravat pukovnija Zagreb, Križevačka djevojačka straža, Povijesna postrojba Alapić iz Zagreba, Svetonedeljska garda Petra II. Erdödya, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda te Zrinska garda Čakovec. Za fotografije su bili zaduženi Vjeran Žganec i Martina Strahija.

- Privilegija mi je biti dio ovog projekta i velika mi je čast što sam upoznala djecu i njihove hrabre roditelje. Fotkanje s klincima bilo je iznimno ugodno i vrlo veselo. Stvarno mogu reći da možemo puno naučiti od njih. Bez obzira na vrlo slabu verbalnu komunikaciju s njima svojim zagrljajima dali su mnogo. Svaki njihov osmijeh bio je okidač za moju novu ideju jer oni su velika inspiracija, rekla je između ostaloga Martina Strahija.

- Iznimna mi je čast bila raditi na ovom projektu. Kada mi je Nenad Štrek, predsjednik Udruge za sindrom Down i ujedno član Zrinske garde, predstavio ovu ideju spremno sam ju prihvatio, kao i drugi pripadnici povijesni postrojbi. I nije im bilo teško dolaziti i dva puta u Čakovec na fotografiranje za kalendar, naglasio je Davor Bratković zapovjednik povijesne postrojbe Zrinske garde.

Članovima povijesnih postrojbi koje su se odazvale na promociju kalendara uručene su fotografije. Tom prigodom Varaždinska građanska garda uručila je donaciju od 2.000 kuna koju je prikupila za članove udruge.

Promociju kalendara pozdravili su i Josip Varga predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca, Sonja Tošić Grlač pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije te Ivica Baksa zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije. Svojim nastupom promociju su uveličale članice ŽVS Pučpuljike, a u pjesmi im se pridružila i Lena Novak-Đura.

Kalendar “Čuvari malih zvijezda” može se nabaviti po cijeni od 50 kn na štandovima Udruge tijekom Adventa u gradu Zrinskih te kod Galerije Sjever, ili pak kontaktirati udrugu na njihovoj Facebook stranici ili putem maila: usdmz.mail@gmail.com.

Najnovije

Reci što misliš!