Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO LD Srnjak Macinec: Posađeno oko 250 stablašica i dvjestotinjak grmlja
MH

SADNJA NA ČREČANSKOM POLJU

VIDEO I FOTO LD Srnjak Macinec: Posađeno oko 250 stablašica i dvjestotinjak grmlja

Zelenu oazu Črečansko polje osmislio je i vodi Josip Ceilinger

Lovačko društvo Srnjak iz Macinca, u suradnji s Općinom Nedelišće i Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurska Priroda, organiziralo je akciju sadnje stablašica i grmlja na Črečanskom polju, području koje je do sada bilo bez šumskih vrsta. Pored članova spomenutog Lovačkog društva u akciju sadnje stabala uključili su se i djelatnici Međimurske prirode, kao i volonteri Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija” i Ekološke udruge „Platana”.

LD Srnjak Macinec: Posađeno oko 250 stablašica i dvjestotinjak grmlja Fotogalerija

- Črečansko polje je područje od nekoliko kvadratnih kilometara ravnice, bez ijednoga grma, šumarka ili jarka gdje bi ptice ili druge životinje mogle pronaći vodu. Došao sam na ideju da otkupimo površinu veličine 5.000 metara kvadratnih, posadimo drveće i grmlje, i stvorimo oazu Črečansko polje gdje divljač može pronaći mir i zaštitu, a pčele pašu, rekao nam je Josip Ceilinger, voditelj projekta i član Lovačkog društva Srnjak Macinec te dodao da je preko 60% sadnica medonosno kako bi pčelama tijekom cijele godine koliko-toliko osigurali pašu. 

Tijekom ove akcije na Črečanskom polju posađeno je oko 250 stablašica i 200-njak grmlja, kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području. Posađene su uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo da je riječ o divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojih smo svakodnevno svjedoci, ovakve male zelene oaze nužne su želimo li očuvati biljni i životinjski svijet.

Akciju sadnje stabala financijski je podržala Općina Nedelišće putem programa Zelena agenda i Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda”. 

- Ovo je hvalevrijedna akcija koju je Međimurska priroda podržala i financijski. Riječ je o vrlo važnom projektu za cijelo Međimurje i volio bih da ih je više. Ovakvim akcijama povećava se  bioraznolikost, nastat će oaza gdje će životinje moći pronaći svoje sklonište ili mjesto za život. Iako se ovaj prostor nalazi izvan službenog zaštićenog područja itekako je vrijedan, naglasio je Velimir Bašek glavni čuvar Međimurske prirode. 

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!