Vijesti / Društvo
Društvo
EKONOMISTICA MARIA MOHARIĆ Trud i učenje su najisplativija investicija
Privatna arhiva

IZ DONJEG KRALJEVCA

EKONOMISTICA MARIA MOHARIĆ Trud i učenje su najisplativija investicija

Studiranje ne mora biti samo učenje, već pruža niz mogućnosti, pa i za egzotična putovanja, kaže Maria...

Još jedan dokaz da se marljivost, odnosno učenje i rad, naposljetku u životu isplate je mlada ekonomistica Maria Moharić iz Donjeg Kraljevca. Sa samo 24 godine Maria je, uz studiranje, obišla velik dio Sjedinjenih Američkih Država uključujući i egzotične otoke, a diplomski je rad, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nedavno s lakoćom obranila - jutro nakon povratka iz SAD-a. 

-Studij računovodstva i revizije na Ekonomskom fakultetu upisala sam 2016. godine prethodno završivši ekonomski smjer u Srednjoj školi Prelog. Na studiju sam saznala za program Work & Travel zahvaljujući kojem sam prvi puta, 2021. godine, na četiri mjeseca otputovala u Ameriku. No, prvo sam morala uštedjeti novac. Tijekom cijelog razdoblja studiranja radila sam razne poslove -  prve dvije godine čistila urede i stanove, ljepila plakate po Zagrebu, a kasnije, kao redovni student, puno radno vrijeme obavljala administrativne poslove vezane uz struku te sam bila demonstratorica na Katedri za računovodstvo.

Došavši u Sjedinjene Američke Države, državu Utah, zaposlila sam se u restoranu, nosila hranu na stolove, a onda i putovala. Po povratku u Hrvatsku položila sam zadnja dva ispita te u veljači 2022. otišla na studentsku razmjenu u Berlin gdje sam radila istraživanje i pisala diplomski rad. U Njemačkoj sam provela semestar te odmah po povratku u Hrvatsku, već za tjedan dana, opet išla u Ameriku na isti program kao i godinu prije. U državi Utah živjela sam s još četiri djevojke. Dojmilo me se što su mladi ljudi tamo mnogo samostalniji nego kod nas. Gotovo svi rade već od 16. godine života i u pravilu žive sami. Time sam se i ja vodila. Naučila sam i kako raspolagati novcem, posebno zato jer sam htjela vidjeti što više. U zadnjih mjesec dana boravka obišla sam 13 saveznih država. Izdvojila bih Havaje koji su stvarno kao na fotografijama i Bahame, ispričala nam je Maria. 

10. listopada ove godine, iz SAD-a je poletjela za Pariz:

-Tamo sam provela dan i u Hrvatsku stigla u 22 sata. Iduće jutro imala sam obranu diplomskog rada.  Uz jet lag i sav umor, obranila sam rad i diplomirala. Već tri dana kasnije ponovno sam počela pakirati kofere, i to za Berlin. Naime, još kad sam boravila na studentskoj razmjeni, zadala sam si zadatak da moram pronaći posao u struci. U ožujku ove godine  javila sam se na oglas za posao u Berlinu. Uspjela sam. Radim u odjelu revizije financijskih institucija i banaka u Berlinu, u petoj najvećoj revizorskoj tvrtki na svijetu. Proteklih sam se godina uvjerila da studiranje ne mora biti samo učenje s ciljem dobivanja diplome već pruža niz drugih mogućnosti, kao što su stjecanje radnih navika i, naravno, prilike za putovanja. Na svakom od nas je samo hoćemo li te mogućnosti iskoristiti ili ne. Trud i učenje se isplate, zaključuje Maria. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3524

Najnovije

Reci što misliš!