Vijesti / Društvo
Društvo
ANDRIJANA ROGINA IZ NEDELIŠĆA Mjesec dana nisam dobila dijete u ruke
List Međimurje/AHŠ, Privatna arhiva

BILA JE TO BORBA IZ DANA U DAN

ANDRIJANA ROGINA IZ NEDELIŠĆA Mjesec dana nisam dobila dijete u ruke

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko dvije tisuće Palčića, odnosno prerano rođene djece koja već s prvim danima života kreću u borbu za život. Svoj dan Palčići i njihovi roditelji obilježavaju 17. studenoga

- Kad se sin rodio, tek zaplakao, iste su ga sekunde odnijeli u inkubator. I sad ide onaj meni najgori dio. Prvi puta vidjela sam ga tek nakon dva dana, bio je u inkubatoru, imao je cjevčice, maskicu, pomoć pri disanju. U rukama sam ga prvi puta držala tek nakon mjesec dana, prisjeća se tih neizvjesnih trenutaka kada je rodila palčića, Andrijana Rogina iz Nedelišća. Sina jedinca na svijet je donijela u srpnju 2019. godine u 32. tjednu trudnoće. Imao je svega 1820  grama i 44 centimetara. Razlog preranog poroda bio je njen visoki tlak zbog čega je dva puta bila hospitalizirana. Rodila je carskim rezom u zagrebačkoj Petrovoj bolnici u kojoj su ona i sin Luka proveli mjesec dana.  

- Bila je to borba iz dana u dan, svaki dan iščekivanje hoće li biti sve u redu. Mogli smo ga vidjeli dva puta dnevno, hranili su ga na sondu i tek kasnije sam ga mogla hraniti na bočicu i to mojim mlijekom. Mogla sam ga kratko dotaknuti, govori ova hrabra majka. U to vrijeme slaba su joj utjeha bile riječi liječnika da će sve biti u redu. Živjela je iz dana u dan i nadala se najboljemu.

- Najgori je strah. Vidiš da je sve u redu i doktori ti kažu da ja tako, ali prvih godinu dana me nitko nije mogao u ništa uvjeriti. Morala sam se sama uvjeriti da je dobro. Bilo mi je strašno stresno. Imaš bebu za koju ne znaš kakva bude, što će biti, iskrena je Andrijana. Luka je danas zdrav dječačić koji nimalo ne zaostaje za svojim vršnjacima. Živahan je i sve ga zanima. Odnedavno ide u vrtić na koji se brzo prilagodio. 

- Danas mi je puno lakše ali još imam povećanu dozu straha u odnosu na možda mame koje su rodile u terminu. To je strah dal će i dalje sve biti u redu. Ne mogu se još opustiti priznaje Andrijana i govori da ju ipak tješi činjenica da su prijevremeno rođena djeca pravi borci koji se moraju izboriti za svoj život i sebe. Upravo tu poruku ohrabrenja želi poslati svim majkama Palčića ali i javnosti.

- Želim da se probudi svijest kod ljudi o prijevremeno rođenoj djeci i da shvate da ta djeca nisu drukčija. Vi i danas imate ljude koji na Palčiće gledaju kao da s njima nešto nije u redu. To me jako pogađalo i s time se teško nositi, ali posložila sam si sad to. Meni je kao majci važno da moje dijete ne gledaju drukčije naglašava i poručuje svim majkama Palčića da budu hrabre i staložene jer su njihova djeca posebna.


Čakovečka bolnica je dobro opremljena  

U rodilištu Županijske bolnice Čakovec godišnje se rodi pedesetak palčića. Lani je ukupno rođeno 57 djece težine manje od 2500 grama, od čega 42 preuranjeno. To je 5 do 6 posto od ukupno rođene djece.

 -  Lani su najmanji bili blizanci težine 680 i 620 grama. Od živorođene nedonoščadi pet ih je bilo ispod 1000 grama. Na žalost blizanci rođeni s 24 tjedna nisu preživjeli. Troje je živo i relativno dobro. Preuranjeni porod se smatra od 22 do navršenih 37 tjedana trudnoće. Prerano rođeno dijete nema razvijene sve organske sustave i nije spremno  za život van maternice, objašnjava dr. med. Bernarda Medlobi Vinković voditeljica odjela Neonatologije.  Dodaje kako postoje razni čimbenici preuranjenog poroda i da se na neke ne može utjecati unatoč napretku i razvoju medicine. No čakovečka je bolnica dobro opremljena za brigu o majci i djetetu. 

- Mi smo kompletno opremljeni za prijem i zbrinjavanje. Imamo i mogućnost i strojne ventilacije, radimo i paranteralnu prehranu. Imamo tri inkubatora i jedan topli krevetić, a dobro bi nam došao još koji, kaže Medlobi Vinković.   

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3525

Najnovije

Reci što misliš!