Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO Što je sova vidjela? U trećoj epizodi - futač na grani
Međimurska priroda

MEĐIMURSKA PRIRODA

VIDEO Što je sova vidjela? U trećoj epizodi - futač na grani

U trećoj epizodi dokumentarnog serijala Što je sova vidjela nakon lisice i jazavaca u kadru foto kamere je „uhvaćen‟ pupavac

Jeste li ikad u prirodi opazili pticu s lijepim čuperkom odnosno velikom kukmom na glavi? Pomalo nalikuje na indijanskog poglavicu. Riječ je o ptici naziva pupavac (Upupa epops). U kajkavskim krajevima zovu je „futač‟, a u Poljskoj „dudek‟. Dobro je znati kako upravo ilustracija pupavca krasi naslovnicu hrvatskog izdanja najuspješnijeg priručnika o pticama “Ptice Hrvatske i Europe”.

U sklopu redovnog nadzora, čuvari prirode Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode postavljaju foto zamke, odnosno foto kamere koje se aktiviraju na senzor u trenutku prolaska životinja. Aktiviranjem kamere nastaje fotografija ili video snimka, ovisno o postavkama, a zabilježeni podaci pomažu u prikupljanju podataka o vrstama koje obitavaju u našim zaštićenim područjima. Više o foto zamkama u službi čuvara prirode saznajte OVDJE.

U trećoj epizodi dokumentarnog serijala Što je sova vidjela nakon lisice i jazavaca u kadru foto kamere je „uhvaćen‟ pupavac.

Zainteresirana javnost može vlastita foto opažanja dojaviti preko rubrike Dojava čuvarima prirode ili Fotografija mjeseca na mrežnoj stranici www.medjimurska-priroda.info.

Dosadašnji zapisi iz serijala Što je sova vidjela mogu se pogledati na YouTube platformi i kanalu Međimurske prirode. Saznajte što je futač radio na grani u trećoj epizodi Što je sova vidjela? # 03.

Najnovije

Reci što misliš!